ΑΘΗΝΑ
12:30
|
16.11.2024
Οι Αμερικανοί πρέπει να μάθουν ότι δεν θέλουμε έναν σερίφη ή δάσκαλο, θέλουμε έναν συνεργάτη, στηλιτεύει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βραζιλία δεν χρειάζεται άδεια από τις ΗΠΑ στην “αυλή της”, δηλώνει ο πρώην ηγέτης της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα στο RT, ξεκαθαρίζοντάς ποιο είναι το όραμά του για τη θέση της χώρας του στο παγκόσμιο τερέν.

Ο Λούλα υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά ότι θα αγωνιστεί για περισσότερη ισότητα, διαμηνύοντας ότι ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ οφείλουν να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Αυτή η ιδέα των Αμερικανών ότι είναι ο ‘φάρος’ του κόσμου και το ότι δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλο να τους ανταγωνιστεί οικονομικά είναι λάθος. Οι Αμερικανοί πρέπει να μάθουν ότι δεν θέλουμε έναν σερίφη ή δάσκαλο, θέλουμε έναν συνεργάτη. Θέλουμε αδέλφούς και αδελφές”, είπε ο Λούλα.

Θέλουμε όλες οι χώρες να έχου αδελφικές σχέσεις”, συνεχίζει ο Λούλα, “να συνεργάζονται μεταξύ τους. Η Βραζιλία πρέπει να είναι κυρίαρχη χώρα όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ” ξεκαθαρίζει.

Η Λούλα ηγείτο στη Βραζιλία την περίοδο 2003 – 2010 και ήταν μέρος της αποκαλούμενης “ροζ παλίρροιας” στη Λατινική Αμερική ( της υιοθέτησης αριστερών πολιτικών στρατηγικών σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 2000, η οποία λειτούργησε ως μια παγκόσμιας αναφοράς συντονισμένη προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πολιτικών απαντήσεων στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού).

Η ήπειρος, που η Ουάσιγκτον παραδοσιακά θεωρεί “αυλή της”, πέρασε στη διακυβέρνηση των αριστερών δυνάμεων εκείνη την εποχή. Ο Λούλα, ως μέρος αυτής της “αναβίωσης”, υπενθυμίζει τις μαζικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, οι οποίες στόχευαν στην εξάλειψη της φτώχειας, σε μια προσπάθεια εφαρμογής των διεκδικήσεων των “μη εχόντων”, αλλά και στην ενίσχυση των δεσμών της Βραζιλίας με άλλα έθνη του κόσμου.

Αποδείξαμε ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να είναι κυρίαρχο κράτος και διεθνής πρωταγωνιστής, και ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσουμε τις ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε άδεια από τις ΗΠΑ για να είμαστε ιδιοκτήτες της αυλής μας”, ξεκαθάρισε. “Το πρόβλημα είναι ότι η Βραζιλία έχει μια άρχουσα τάξη, μια ελίτ, που είναι υποτακτική. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς να ζητήσουν άδεια από τις ΗΠΑ” εξηγεί.

Ο Λούλα υπενθυμίζει επίσης πώς το 2002, πριν από την ορκωμοσία του, προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος ζητούσε διεθνή υποστήριξη για την προγραμματισμένη εισβολή, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, στο Ιράκ.


“Είπα στον Πρόεδρο Μπους“, θυμίζει ο Λούλα, “ότι δεν γνώριζα τον Σαντάμ Χουσεΐν, ότι το Ιράκ ήταν 12.000 χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μου, ότι το Ιράκ δεν είχε κάνει ποτέ τίποτα εναντίον της Βραζιλίας και ότι ο πόλεμος μου δεν ήταν ενάντια στο Ιράκ, αλλά ενάντια στην πείνα στη χώρα μου.”

Η Βραζιλία επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2019 με την εκλογή του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, στην ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική των ΗΠΑ πολιτική.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός, μέλος του βραζιλιανικού Κογκρέσου επί 28 χρόνια, πήρε την εξουσία αφού καβάλησε το κύμα της συντηρητικής στροφής του εκλογικού σώματος στη Βραζιλία και της απόρριψης του PT, που έμεινε στην εξουσία 13 χρόνια, ως την απομάκρυνση από την εξουσία της διαλεγμένης από τον ίδιο τον Λούλα διαδόχου του στην προεδρία Ντίλμα Ρούσεφ.

Ο 75χρονος Λούλα, είχε κατηγορηθεί πως δωροδοκήθηκε για να ευνοήσει κατασκευαστικές εταιρείες να εξασφαλίσουν την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, υπόθεση που συνδεόταν με τη βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας κατά της διαφθοράς “Lava Jato”.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε τον Μάρτιο ότι ο Σέρτζιο Μόρο, ο πρώην δικαστής και υπουργός Δικαιοσύνης του Ζαΐρ Μπολσονάρου που καταδίωκε τον Λούλα, ήταν μεροληπτικός κατά τη διάρκεια της δίκης του αριστερού Βραζιλιάνου ηγέτη.

Η απόφαση αυτή, έριξε κι άλλες σκιές στο προφίλ του Μόρο και την εκτεταμένη έρευνα για τη διαφθορά “Lava Jato”, την οποία διενεργούσε για χρόνια.

Η συμπαιγνία μεταξύ του Μόρο και των εισαγγελέων της “Lava Jato” κατά τη διάρκεια της δίκης, οδήγησε τελικά το Λούλα στη φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Υπήρξε συμπαιγνία για να εμποδίσουν τον Λούλα να επιστρέψει στην προεδρία της Βραζιλίας. Είπε ψέματα ένα μέρος της Δικαιοσύνης, μέρος του Υπουργείου, της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν σε ένα ψέμα, που διογκώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Τώρα που ξέρουν την αλήθεια, πώς θα πουν στην κοινωνία ότι καταδίκασαν ένα αθώο άτομο για 5 χρόνια;”, είχε πει ίδιος ο Λούλα σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais .

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε την καταδίκη του Λούλα ο οποίος φαίνεται ότι θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο από τον Μπολσονάρου στις επερχόμενες εκλογές.

Η ηγεσία του Μπολσονάρο ήταν καταστροφική για τη Βραζιλία, “σχεδόν γενοκτονική” εξηγεί σήμερα ο Λούλα, λόγω του αριθμού των θανάτων και των οικονομικών επιπτώσεων που υπέστη εξαιτίας της πανδημία.

Προσθέτει επίσης, ότι ο εγκάθετος πρόεδρος “δεν λαμβάνει υπόψη την ανάγκη εξανθρωπισμού της κυβέρνησης… Δεν ορίζει τα πρωτόκολλα, δεν συγκεντρώνει τους επιστήμονες ή τους κυβερνήτες της χώρας, δεν λαμβάνει εκείνες τις αποφάσεις τις οποίες θα λάμβανε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για τον λαό”.

Ο Μπολσονάρου -ο οποίος στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει την πανδημία “γριπούλα”, είχε γελοιοποιήσει όσους φορούσαν μάσκες και είχε αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων- ενέτεινε με τις επιλογές του τις επιπτώσεις της πανδημίας, τονίζει ο Λούλα, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Μπολσονάρου απέρριψε τα εμβόλια κατά της Covid που παράγονται στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η πολιτική της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να βασίζεται στην πολιτική ιδεολογία” υπογραμμίζει ο Λούλα, τονίζοντας ότι η Βραζιλία εφόσον μπορεί, πρέπει να αγοράσει το αμερικανικό εμβόλιο, το ρωσικό εμβόλιο, αλλά και τα κινέζικα, κουβανικά ή οποιαδήποτε άλλα εμβόλια που έχουν πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Ο Λούλα αν και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι κατέβει υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, υπογράμμισε ότι η επάνοδος του Μπολσονάρου στην εξουσία είναι αμφίβολη καθώς η δημοτικότητα του καταποντίζεται όσο εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά τα νούμερα των ημερήσιων νέων κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βραζιλιάνοι συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα καταγγέλλοντας τον ακροδεξιό πρόεδρο για τη διαχείριση της πανδημίας η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε μισό εκατομμύριο πολίτες.

Είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές το 2022″, προέβλεψε.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η γενιά του Πολυτεχνείου έσπασε τις αλυσίδες της τυραννίας

Χαλκιδική: Φωτιά στην μαρίνα του Πόρτο Καρράς–Στις φλόγες δύο σκάφη

Ρωσία: Φάρμα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων έκλεβε ενέργεια από χωριά της περιοχής

Χιόνι σε Κοζάνη, Φλώρινα-Επικαιροποίηση δελτίου από την ΕΜΥ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα