ΑΘΗΝΑ
17:15
|
30.01.2023
Για δύο ώρες έκλεισαν δρόμους των Σκοπίων και άλλων μεγάλων πόλεων διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που αντιτάσσονται στο παζάρι του Ζάεφ με τη Σόφια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους των Σκοπίων έστησαν το απόγευμα εκατοντάδες υποστηρικτές του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποκρύπτει έγγραφο βάσει του οποίου διαπραγματεύεται με τη Βουλγαρία την επίλυση ιστορικών και γλωσσικών διμερών διαφορών.

Το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται μυστικά με τη Βουλγαρία θέματα που άπτονται της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, γλώσσας και πολιτισμού», όπως τα χαρακτηρίζει.

Image

Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγορεί την αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE για «φθηνό λαϊκισμό» και επαναλμβάνει σε όλους τους τόνους ότι τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος των συνομιλιών με τη Βουλγαρία, που σκοπό έχουν να άρει η Σόφια το “βέτο” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες διοργάνωσε σήμερα το VMRO-DPMNE και σε άλλες δέκα πόλεις της χώρας, ενώ ανέφερε ότι αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η επίσημη έναρξη των οποίων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο η Βουλγαρία άσκησε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μία τέτοια εξέλιξη, λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών με τα Σκόπια.

Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Η Σόφια κατηγορεί επίσης τα Σκόπια για αντιβουλγαρική ρητορική και απροθυμία να εφαρμόσουν μια διμερή συμφωνία φιλίας μεταξύ των δύο χωρών από το 2017.

Η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την Αλβανία αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Μαχμούντ Αμπάς – Ουίλιαμ Μπερνς στη Ραμάλα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κισίντα και Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας

Υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Πέγκας

Δέκα παγίδες στο σούπερ μάρκετ 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα