ΑΘΗΝΑ
21:21
|
20.05.2024
Ειδικές ομάδες "κομάντος" θωράκισης των ΗΠΑ σε κρίσιμους τομείς παραγωγής και υπηρεσιών απέναντι στην Κίνα ετοιμάζει ο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από 100 μέρες ενδελεχούς έρευνας κρίσιμων τομέων παραγωγής της αμερικανικής οικονομίας η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα τα συμπεράσματά της και την συγκρότηση ειδικών “ομάδων εργασίας” με στόχο την θωράκιση των ΗΠΑ απέναντι σε ανταγωνιστές τους, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία.

Σε εκτενή έκθεση του Λευκού Οίκου, επισημαίνεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός η μείωση της εξάρτησης της οικονομίας της χώρας από εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών ή εμπορευμάτων που είναι απαραίτητα (π.χ. εμβόλια ή φάρμακα, όπως φάνηκε με την κρίση της πανδημίας).

Αναδεικνύεται επίσης η ανάγκη αύξησης της εσωτερικής παραγωγής σε κρίσιμους τομείς ώστε να μειωθούν οι ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες και υπηρεσίες και να ελαχιστοποιηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό η έως τώρα σημαντική εξάρτηση των ΗΠΑ από γεωπολιτικούς ανταγωνιστές τούς, όπως είναι η Κίνα.

Με το μάτι σε τσιπ και σπάνιες γαίες

Στην έκθεση 250 σελίδων αναλύονται οι στόχοι θωράκισης των ΗΠΑ σε τομείς όπως η παραγωγή ημιαγωγών (τσιπ) δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται εδώ και πολλούς μήνες σε βιομηχανίες όπως εκείνες της παραγωγής αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών με αποτέλεσμα να κλείσουν προσωρινά εργοστάσια.

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν ότι θα πρέπει να προστατευτούν “οι πιο ανθεκτικές και ασφαλείς εφοδιαστικές αλυσίδες που είναι απαραίτητες στην εθνική μας ασφάλεια, στην οικονομία μας, στην διασφάλιση της τεχνολογικής πρωτοκαθεδρίας μας“.

Επισημαίνουν πως η κρίση της πανδημίας ανέδειξε τα ευάλωτα σημεία των ΗΠΑ στον ανεφοδιασμό βιομηχανιών και ζωτικών υπηρεσιών.

Ανακοινώνεται η συγκρότηση ειδικών ομάδων εργασίας (task force) από τα υπουργεία Εμπορίου, Γεωργίας, Μεταφορών, Ενέργειας και Υγείας ώστε να αναλάβουν την ενίσχυση κρίσιμων τομέων βιομηχανικής παραγωγής και υπηρεσιών.

Προτείνεται για παράδειγμα το Υπουργείο Ενέργειας να προτείνει τρόπους και πηγές για την ανάπτυξη κρίσιμων πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών λιθίου που είναι απαραίτητες π.χ. για την δημιουργία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα αναπτύξει προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης νέου και παλιότερου εργατικού δυναμικού ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν νέα εργοστάσια με καινοτόμες τεχνολογίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα