ΑΘΗΝΑ
03:44
|
27.04.2024
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των 16.000 συμβασιούχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κλίνες ΜΕΘ που θα λειτουργούν μετά τον έλεγχο της πανδημίας θα είναι περί τις 800 αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, και καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των 16.000 συμβασιούχων, προειδοποιώντας πως εάν απολυθούν με τη λήξη της σύμβασης -παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- τότε θα μιλάμε για «απογύμνωση του ΕΣΥ».

«Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούσαν βάσει του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Υγείας στις 17 Μαΐου ανέρχονται σε 1.211, εκ των οποίων οι πέντε κλίνες είναι ιδιωτικές και οι 45 σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Στις 1.205 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούσαν 17 Μαΐου σε Γενικά και Στρατιωτικά νοσοκομεία περί τις 350 είναι προσωρινές ΜΕΘ που στήθηκαν εν μία νυκτί για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Οι προσωρινές ΜΕΘ όπως θάλαμοι κλινικών, χειρουργικές σίγουρες, αίθουσες ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες και άλλες, σταδιακά κλείνουν και επιστρέφουν στη οργανική τους λειτουργία. Επίσης θα κλείσουν αρκετές κλίνες σε κανονικές ΜΕΘ επειδή δεν μπορούν να υποστηριχθούν με προσωπικό», προσθέτει.

«Πού είναι λοιπόν οι 1.500 κλίνες ΜΕΘ που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή; Εξ άλλου με την υψηλή θνητότητα που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες σε ΜΕΘ νοσοκομείων -αυτοσχέδιες και μη- επιβεβαιώνεται ότι γενικώς ΜΕΘ δεν πρέπει να βαπτίζονται οι κλίνες αιθουσών με υποτυπώδη εξοπλισμό και λειψό, ανειδίκευτο προσωπικό. Οι κλίνες ΜΕΘ που θα λειτουργούν μετά τον έλεγχο της πανδημίας θα είναι περί τις 800» συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε εξόφθαλμη παραποίηση στοιχείων, κάνοντας λόγο για διασωληνωμένους «κάτω από τους 360» και παρουσιάζοντας ως σημερινό έναν αριθμό διασωληνωμένων που δεν έχει εμφανιστεί στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας από τον Φεβρουάριο

Για τον εμβολιασμό των πολιτών

«Ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε σήμερα περισσότερο με τους 5 μόνο εμβολιασμένους ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ παρά με τους 387 ανεμβολίαστους». «Να αναζητηθούν οι λόγοι που δεν εμβολιάστηκαν παρότι ήρθε η σειρά τους. Είναι αρνητές του κορoνοϊού; Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

«Δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν εμβολιαστικά κέντρα; Που ήταν οι υπηρεσίες του κράτους της τοπικής αυτοδιοίκηση να τους βοηθήσουν; Που ήταν οι κατ’ οίκον υπηρεσίες να πάνε σπίτι τους να κουβεντιάσουν να τους πείσουν και να τους βοηθήσουν στο κλείσιμο του ραντεβού; Όταν το πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο είναι δεκάδες χιλιόμετρα μακριά δεν είναι εύκολη η μετακίνηση στους ανήμπορους», εκτιμά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Αναφερόμενος στον ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών ο κ Γιαννάκος σημείωσε: «Είναι χρέος και καθήκον όλων των υγειονομικών να εμβολιαστούν. Προστατεύουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς. Χάσαμε 27 συναδέλφους από κορονοϊό, χωρίς να χαρακτηρισθεί ο θάνατός τους εργατικό ατύχημα».

«Όμως είναι ψέματα τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών που διαρρέουν, αν και είναι υψηλότατα (85% και άνω). Δεν είναι μόνο όσοι εμβολιάστηκαν. Είναι και όσοι νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο και όσοι με ιατρική οδηγία δεν εμβολιάζονται» πρόσθεσε.

«Είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα, παραβιάζει συνταγματικές ελευθερίες. Εμβολιασμένοι και μη, τηρούμε τα μέτρα προστασίας για τη μη διασπορά του ιού. Εάν υπάρξουν κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα αρνητές του κορονοϊού υπάρχουν τα πειθαρχικά όργανα να παραπεμφθούν για αυστηρή τιμωρία» τόνισε ακόμη.

Για τις προσλήψεις προσωπικού

«Ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός 4.900 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και 600 μόνιμων γιατρών. Στη καλύτερη των περιπτώσεων θα έρθουν τέλος του άλλου χρόνου», συνεχίζει.

«Για να είναι ενίσχυση πρέπει να μονιμοποιηθούν ή έστω να παραταθούν οι συμβάσεις των 16.000 συμβασιούχων. Εάν απολυθούν με τη λήξη της σύμβασης παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τότε μιλάμε για απογύμνωση του ΕΣΥ», προειδοποιεί.

«Οι εξαγγελίες μέχρι τώρα είναι για συμμετοχή στο διαγωνισμό με αυξημένη μοριοδότηση. Αυτό σημαίνει απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Πηγές: CNN Greece, ThePressProject

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα