ΑΘΗΝΑ
12:43
|
16.01.2022
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης- αυτή είναι η ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου, που θέλει να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό είναι μια στροφή προς το μέλλον”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχάρη την ΑΔΕΔΥ για την “πολύ σημαντική παρουσία της στην κινητοποίηση των εργαζόμενων ενόψει του αντεργατικού και αντιλαϊκού νομοσχεδίου που έχει εισαχθεί στη Βουλή και θα ξεκινήσει σήμερα τις διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης”. Τη συνεχάρη ιδιαίτερα για την “πολύ μεγάλη επιτυχία στη διοργάνωση της απεργίας και του συλλαλητηρίου στις 6 Μαΐου” που όπως επισήμανε ήταν ταυτόχρονα και εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς “και μήνυμα αντίστασης των εργαζόμενων απέναντι στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που θέλουν να επιτεθούν στον κόσμο της εργασίας”.

Σημείωσε πως “όταν επιτίθεται κανείς στην εργασία, όταν απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, όταν καταργεί το 8ωρο και θεσπίζει το 10ωρο εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, η μπάλα θα πάρει και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα- αυτή είναι η εμπειρία μας και από τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων”. Προσέθεσε ότι είναι σημαντικό ότι η ΑΔΕΔΥ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να συντονιστεί η δράση πρωτοβάθμιων εργατικών κέντρων, σωματείων, για να υπογραμμίσει ότι “τώρα έχουμε μια κοινή πολύ σημαντική ημέρα απεργίας, και με τη ΓΣΕΕ και με την ΑΔΕΔΥ, που πρέπει να έχει επιτυχία για να δώσει ένα μήνυμα”. Είπε ειδικότερα ότι “η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην ουσία θέλει να καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, αυτή είναι η ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ωρου, που θέλει να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό είναι μια στροφή προς το μέλλον”.

Ο κ . Τσίπρας εξήγησε ότι “δεν είναι μόνο η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νομός, είναι και η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας μέσα στον εργασιακό νόμο, είναι η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας -πράγμα που είναι και αντισυνταγματικό γιατί είναι μέριμνα του κράτους η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων- είναι ο νόμος για τα ΑΕΙ”. Σημείωσε ότι όλα αυτά αφορούν κάθε πολίτη, είτε εργαζόμενο στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, αλλά και κάθε πολίτη συνολικά “γιατί οι εργασιακές σχέσεις και η προστασία της εργασίας είναι ζήτημα που δεν αφορά στενά μονάχα του εργαζόμενους”. “Είναι θέμα για το τι κοινωνία θέλουμε, τι δημοκρατία θέλουμε και υπ’ αυτή την έννοια η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι μάχη υπεράσπισης δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων”, τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε εκ νέου ότι “αυτές οι ρυθμίσεις, απορρυθμίσεις, που είναι βαθιά αντιλαϊκές και αντεργατικές -και που δεν έχουν τη στήριξη παρά μονάχα μιας μικρής μειοψηφίας όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης- θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μια προοδευτική κυβέρνηση να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μια κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής”.

“Η διεκδίκηση των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλεία, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι ζητούμενο”, τόνισε από την πλευρά του ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.

Σχολίασε ότι με τη συνάντηση αυτή δίνεται η ευκαιρία “να προβάλουν, έστω και για λίγο, τα ΜΜΕ τις θέσεις μας, γιατί στη χώρα μας οι υπουργοί Εργασίας, τουλάχιστον οι δυο τελευταίοι, έχουν δική τους καθημερινή πρωινή εκπομπή”. “Ταυτόχρονα”, είπε, “κανένα μέσο ενημέρωσης είτε ιδιωτικό αλλά ούτε η κρατική τηλεόραση, όχι μόνο δεν μας θέτει σε αντιπαράθεση με τους υπουργούς, να πούμε τις απόψεις μας -παλιό αυτό-, αλλά δεν διαθέτει ούτε τουλάχιστον τον στοιχειώδη χρόνο σε ένα δημοκρατικό κράτος όπως είναι η χώρα μας να πούμε τις θέσεις μας ώστε να αποκτήσει ο πολίτης γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει με το εργασιακό νομοσχέδιο”.

Σχολίασε πως “παρόλα αυτά ο κ. Χατζηδάκης δεν καταφέρνει να περάσει στον κόσμο της εργασίας ότι δεν καταργεί το 8ωρο και βγαίνει καθημερινά, κάθε εβδομάδα, λέγοντας και ένα διαφορετικό σενάριο, με τελευταίο το σενάριο της δήθεν 4ημερης εργασίας”. “Υπάρχει”, είπε, “ένα έλλειμμα λειτουργίας των θεσμών όπως τις προβλέπει το Σύνταγμα σε σχέση με τη δυνατότητα των συνδικάτων να ενημερώσουν την κοινή γνώμη”.

Ο κ. Μπράτης ανέφερε ότι “ο κ. Χατζηδάκης μας λέει ότι δήθεν το 8ωρο δεν καταργείται και ο εργαζόμενος ένα πρωί ξαφνικά θα ξυπνήσει, θα πάει στον εργοδότη και θα του πει ότι εκεί που έχει 2 ώρες ελεύθερο χρόνο με την οικογένεια του, θέλει να δουλέψει 10ωρο, να στερηθεί του στοιχειώδους ελεύθερου χρόνου του και όταν η επιχείρηση θα μπορεί θα του επιστρέψει αυτόν το χρόνο”. “Όλοι γνωρίζουμε”, σημείωσε, “ότι όποιος δούλευε παραπάνω χρόνο απ’ το 8ωρο το έκανε αναγκαστικά για να μπορεί να εξασφαλίζει στην οικογένεια του τα στοιχειώδη, για να αμείβεται δηλαδή και όχι για να περιμένει να πληρωθεί στο μέλλον με ρεπό, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικό_σας_συνάδελφοι

Ατέλειωτο το πάρτι και ανεξάντλητη η φαντασία των χρηστών του Τουίτερ με τα χάσταγκ #δικό_σας_συνάδελφοι και #γ@μιέσ@ι Μητσοτάκη. Αφορμή έδωσε και πάλι ο Χρήστος Δάντης.
ΣΥΝΑΦΗ

Εμβόλιο ή πρόστιμο για τους άνω των 60 ετών από αύριο Δευτέρα

Κακόβουλο λογισμικό πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης

Αμετακίνητη η Κεραμέως για το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία

Μια πολύ δυστυχισμένη Πρωτοχρονιά για τον Μπόρις Τζόνσον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα