Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε το ΝΑΤΟ πως οι κινήσεις επέκτασης απειλούν την ασφάλεια της χώρας του.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, η επέκταση του ΝΑΤΟ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ρωσίας. Τόνισε δε πως οι σχέσεις με της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ ήταν αξιοπρεπείς πριν από αυτό.
«Τοποθετούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα άλλων ανεξάρτητα από τη φύση των σχέσεων τους με τις χώρες. Όσον αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ και την υποδομή του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της Ρωσίας και των Ρώσων» δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε ανατολικά δύο φορές την περίοδο που «οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση ήταν αρκετά αξιοπρεπείς, ή ήταν ακόμη και εταιρική σχέση με την ευθεία έννοια της λέξης», αλλά η συμμαχία εξακολουθούσε να μην λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας.
«Πυρά» κατά Ζελένσκι
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι που περιγράφει τα δικαιώματα των αυτόχθονων λαών, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ουκρανία ήταν προϊόν της σοβιετικής περιόδου.
«Η Ουκρανία είναι προϊόν της σοβιετικής περιόδου. Όταν οι Μπολσεβίκοι ίδρυσαν τη Σοβιετική Ένωση, δημιούργησαν, μεταξύ άλλων, ενωμένες δημοκρατίες και την Ουκρανία. Μπορούμε να θυμηθούμε ότι αυτά τα εδάφη έγιναν μέρος του ρωσικού κράτους ή τη διαδικασία επανένωσής τους με την Ρωσία που ξεκίνησε το 1654. […] Και έπειτα εκείνοι οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές θεωρούνταν και αυτοαποκαλούνται Ρώσοι και Ορθόδοξοι » δήλωσε ο Πούτιν.
«Περίπου το 50% των πολιτών της Ουκρανίας δεν θέλουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε αυτόχθονες και μη αυτόχθονες δεν είναι σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ήταν απολύτως απαράδεκτος.
«Κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαράδεκτο, δεν είναι σύμφωνο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο Πούτιν. «Ο διαχωρισμός σε αυτόχθονες ή πρώτης κατηγορίας πολιτών, και δεύτερης κατηγορίας πολιτών και ούτω καθεξής, σίγουρα μοιάζει τέλεια με τη θεωρία και την πρακτική της ναζιστικής Γερμανίας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος τέλος στην νέα εμφάνιση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ουκρανίας ενόψει της διοργάνωσης του Euro 2020, η οποία περιλαμβάνει χάρτη της χώρας με την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία καθώς και τις ρωσόφωνες αυτόνομες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως δεν εξεπλάγην.
«Η στολή της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας δεν με ενοχλεί. Δεν υπάρχει καμία καινοτομία εδώ. Γνωρίζουμε τη θέση του Κιέβου. Συνεχίζουν να παραμελούν την έκφραση της θέλησης του λαού της Κριμαίας», κατέληξε.
Πηγές: World Todayn News, Sputnik