ΑΘΗΝΑ
10:17
|
25.04.2024
Δίχως συμφωνία στο ζήτημα του πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία κατέληξε η συνάντηση των Φροστ και Σέφκοβιτς στο Λονδίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που ολοκλήρωσαν λίγο μετά τις 16.00 μμ (ώρα Ελλάδας) ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μάρος Σέφοβιτς και ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντέιβιντ Φροστ με επίκεντρο την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου αμφοτέρων πλευρών για την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Σέφκοβιτς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ντέιβιντ Φροστ μετά τη συνάντησή τους τόνισε πως επιβεβαιώθηκαν αλλά δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών. Απείλησε με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που επιμείνει σε μονομερή μέτρα που έχει πάρει αναφορικά με εισαγωγές ειδών (π.χ. λουκάνικα και άλλα προϊόντα επεξεργασίας κρέατος) που απαγορεύονται στην ενιαία αγορά της ΕΕ από χώρες-μη μέλη, όπως είναι από την 1η Ιανουαρίου 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής εμπορικών και άλλων αντιποίνων σε βάρος του Λονδίνου σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί κατά γράμμα το διμερές πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να μην διακυβευτεί και η ειρηνευτική συμφωνία της “Μεγάλης Παρασκευής” που αποτρέπει το στήσιμο συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία (μέλος της ΕΕ) και την Βόρεια Ιρλανδία (τμήμα του ΗΒ).

Κατά τα άλλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιων μελλοντικών αλλαγών (κυρίως σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αντιμετώπισης της πανδημίας), χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εμπορίου “ειλικρινή” και “έντιμη” και εξήγησε πως δεν ήρθε σήμερα στο Λονδίνο για να παραδώσει τελεσίγραφα αλλά για να βρεθούν λύσεις σε ανοικτά ζητήματα.

Η βρετανική θέση

Ο Ντέιβιντ Φροστ από την άλλη τόνισε πως το πρόβλημα με το πρωτόκολλο “είναι πως εφαρμόζεται κατά τρόπο που προκαλεί διατάραξη στην Βόρεια Ιρλανδία”. Πρόσθεσε πως η συζήτηση με τον Σέφκοβιτς ήταν “ειλικρινής και έντιμη”, παραδέχθηκε πως δεν κατέστη εφικτό να βρεθούν λύσεις αλλά από την άλλη τόνισε πως δεν υπήρξε και “αδιέξοδο”.

“Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να βρούμε επειγόντως κάποιες λύσεις για να υποστηρίξουμε τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, να υποστηρίξουμε την ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρεια Ιρλανδία και να επιτρέψουμε στα πράγματα να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς” είπε ο Φροστ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα