ΑΘΗΝΑ
02:17
|
25.04.2024
Καμία υποχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της Τουρκίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καμία υποχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της Τουρκίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα την Τετάρτη (9/6), μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στον απόηχο δηλώσεων πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη συνάντησή τους.

«Με πολλαπλές επεμβάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Λιβύη η Τουρκία έδωσε την πιο αποτελεσματική απάντηση στις προσπάθειες να την εγκλωβίσουν στα παράλιά της», ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης, σχολιάζοντας τα όσα έχουν γίνει στην περιοχή.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της συνάντησης που επίκειται με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξετάσουμε με τους ομολόγους μας τα ζητήματα που έχουμε στην ατζέντα μας. Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση. Επ’ ευκαιρία της Συνόδου θα συναντηθούμε κυρίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν. Θα έχουμε συναντήσεις με τους ηγέτες της Λιθουανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ελλάδας, κι αν το επιτρέπει ο χρόνος και με άλλους συμμετέχοντες».

«Το μόνο που περιμένουμε από τα μέλη της συμμαχίας, σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή, είναι να μας δείξουν σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας όπως και ευαισθησίες για την ασφάλεια της χώρας μας. Στους ομολόγους μας θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας στα ζητήματα αυτά», σημείωσε.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου είχε αποδέκτες και στο εσωτερικό της χώρας. με τον Ερντογάν να καταφέρεται εναντίον της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο του Σεντάτ Πεκέρ και να δηλώνει πως αποτελεί ανοιχτή γραμμή της κυβέρνησης, να μην επανέλθει ούτε κατά διάνοια το κοινοβουλευτικό πολίτευμα στην Τουρκία, όσο τουλάχιστον ο ίδιος και οι συν αυτώ βρίσκονται στην εξουσία.

«O λαός έχει αφήσει πίσω τις αβέβαιες μέρες του κοινοβουλευτικού συστήματος», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στηρίζοντας τα επιχειρήματά του στα πραξικοπήματα που έγιναν στη χώρα, λέγοντας επί της ουσίας ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία ευθύνεται για αυτά, αποκορύφωμα των οποίων ήταν οι διαμαρτυρίες για το Πάρκο Γκεζί το 2013. Χαρακτήρισε το υπάρχον πολίτευμα της εκτελεστικής προεδρίας ως «αναζωογόνηση» και τόνισε ότι μέσω αυτής απαλλάχθηκε η χώρα από τρομοκρατικές οργανώσεις. «Δόξα τω Θεώ, μαζί με το έθνος μας, σπάσαμε το παιχνίδι που στόχευε να επισύρει τη χώρα στο χάος και την κατάρρευση», είπε ο Ερντογάν προσπαθώντας να πείσει για το ότι κατά την υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου του 2016, άνθρωποι άοπλοι με μπλούζες και λουλούδια σταμάτησαν τα άρματα μάχης, στις γέφυρες του Βοσπόρου.

Τέλος, όσο αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου αρχινονού Σεντάτ Πεκέρ, ο Ερντογάν είπε ότι δεν γίνεται ούτε καν να δώσει αξία σε τέτοιους ισχυρισμούς ψευδείς: «Είμαστε το μοναδικό κόμμα που αγωνίστηκε χέρι-χέρι ενάντια στον φασισμό», είπε, θέλοντας να τονίσει ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι «το πιο βρώμικο».

Πηγές: Daily Sabah, Anadolu

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα