ΑΘΗΝΑ
07:40
|
05.11.2024
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η έκθεση προόδου και οι διαπραγματεύσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατ’ ιδίαν συνάντηση, με την Επίτροπο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, κα. Ίλβα Γιόχανσον πραγματοποίησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η έκθεση προόδου και οι διαπραγματεύσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που ήταν το βασικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. 

Ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν σύντομα οι διαφωνίες και οι αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη, ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ανέδειξε δε, τη συμβιβαστική πρόταση των μεσογειακών χωρών της πρώτης γραμμής MED 5 για τον Κανονισμό που αφορά στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, σημειώνοντας  την καθοριστική και έμπρακτη  συμβολή τους στις διαπραγματεύσεις. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέδειξε τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του νέου συμφώνου και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας και κοινή γραμμή των MED 5, ότι απαιτείται η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις σημαντικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την ουσιαστική αλληλεγγύη που θα πρέπει να επιδεικνύεται από όλα τα κράτη-μέλη στη λογική της δίκαιης κατανομής του βάρους της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης απρόσκοπτης συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως προς την καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών, την αποτροπή παράνομων αποχωρήσεων και την αποδοχή επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. 

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Ήταν χαρά μου να συναντηθούμε σήμερα, σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με την πρώτη μας συνάντηση τον Ιανουάριο του 2020. Η Ελλάδα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης κατά τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας τις πρωτογενείς ροές προς την ΕΕ, παρέχοντας παράλληλα βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής, καθώς και βελτιωμένα προγράμματα ενσωμάτωσης, σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών.

Για εμάς, η διατήρηση καλής συνεργασίας με τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και με την Επίτροπο Γιόχανσον παραμένει προτεραιότητα και είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη που δεχτήκαμε μέχρι σήμερα.

Όπως γνωρίζετε, ανανεώνουμε τη δυνατότητα υποδοχής με τα νέα κέντρα στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν το καλοκαίρι του 2021, αντικαθιστώντας κέντρα που δεν πληρούν τα πρότυπα της EASO, όπως είναι η φιλοδοξία μας για τις νέες δομές. Παρομοίως, τα κέντρα στη Λέσβο και τη Χίο είναι στη διαδικασία δημοπράτησης, ώστε να είναι λειτουργικά στο κοντινό μέλλον.

Μιλήσαμε, επίσης, για την ανάγκη προόδου σχετικά με το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει και αυτό αναγνωρίστηκε από όλους τους υπουργούς στη χτεσινή μας συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Όπως γνωρίζετε, οι χώρες της Μεσογείου (Med-5) έστειλαν επιστολή προς την Επιτροπή, προτείνοντας αυτό που θεωρούμε ως δίκαιη λύση, ώστε να προχωρήσουμε με τον Κανονισμό της ΕΕ για το Άσυλο.

Τέλος, συζητήσαμε σχετικά με την εξωτερική διάσταση, την ανάγκη να οικοδομήσουμε σχέσεις συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης και τις χώρες προέλευσης. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό συνεπάγεται την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016, που εμποδίζει τις παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφος της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά επιπρόσθετα περιλαμβάνει την αποδοχή των επιστροφών όσων δεν κρίθηκαν ότι δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Και όπως γνωρίζετε, εκκρεμεί ακόμη αίτημα για επιστροφή 1450 ατόμων από τον Ιανουάριο του 2021, παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής».

Από την πλευρά της η κ. Γιόχανσον, ανέφερε: «Μόλις είχαμε μία πολύ καλή και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, αφ’ ότου ανέλαβα καθήκοντα Επιτρόπου και αφ’ ότου ο κ. Μηταράκης ανέλαβε χρέη Υπουργού. Από περίπου 42.000 μετανάστες που διέμεναν σε ελληνικά νησιά σήμερα είναι λιγότεροι από 10.000. Εργαζόμαστε πολύ από κοινού για να διασφαλίσουμε καλές συνθήκες υποδοχής και αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήσαμε σήμερα, το πώς δηλαδή οι κάτω των 10.000 μετανάστες, που βρίσκονται αυτό το διάστημα στα ελληνικά νησιά, δε θα έχουν έναν δύσκολο χειμώνα, διαμένοντας σε σκηνές. Τρία νέα κέντρα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, ενώ άλλα δύο είναι στο στάδιο των διαγωνισμών. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα ήταν το πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν καλές συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες τον επόμενο χειμώνα. Ο Υπουργός μού υποσχέθηκε ότι μπορεί να επιλύσει αυτό το ζήτημα, αλλά ο ίδιος θα δώσει περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτού. Θεωρώ ότι αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους κοινούς στόχους που έχουμε, το να υπάρχουν δηλαδή οι σωστές υποδομές για τους μετανάστες.

Ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για ενσωμάτωση. Ο Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ήδη. Συζητήσαμε επίσης την ανάγκη ενός ανεξάρτητου μηχανισμού εποπτείας, ο οποίος θα ασχοληθεί με τις φερόμενες παραβάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα ελληνικά σύνορα. Αυτό το θέμα δεν είναι στην ευθύνη του κ. Μηταράκη, αλλά το έθιξα εγώ στη συζήτησή μας, επειδή είναι πολύ σημαντικό για την Επιτροπή».

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μποϋκοτάζ του κινήματος BDS πέτυχε: Τα Carrefour της Ιορδανίας έβαλαν λουκέτο

Παζάρι ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για μικρή αμυντική συμφωνία

Πάνω από 3.000 τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο

Νέα συνάντηση Πούτιν στο Κρεμλίνο με την ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα