ΑΘΗΝΑ
11:23
|
19.05.2024
Είναι η πρώτη φορά στην εκατοανταετή και πλέον (109) διαδρομή του αλβανικού κράτους που η Βουλή αποφασίζει την αποπομπή του Προέδρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία ψήφισε το απόγευμα η βουλή της χώρας με 104 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές.

Αφορμή έδωσε η κατηγορία που προώθησε σε βάρος του Ιλίρ Μέτα το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για παραβίαση του Συντάγματος με αφορμή τις παρεμβάσεις τού στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απρίλη.

Albanian journalists demand Parliament to reject law threatening media  freedom – European Federation of Journalists

Ειδικότερα, η διαδικασία αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε δέκα μέρες μετά από τις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021 και ολοκληρώθηκε σε 40 μέρες.

Την τελική απόφαση θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο,.

Πώς αντέδρασε ο Ιλίρ Μέτα

Ο Μέτα αντιδρώντας στην εξέλιξη σχολίασε με ανακοίνωσή του ότι «καμία ανησυχία από μια αντισυνταγματική και γελοία απόφαση της μονοκομματικής Βουλής, η οποία, παρά το γεγονός ότι η θητεία της έχει λήξει με τις εκλογές της 25ης Απριλίου λαμβάνει αποφάσεις σε βάρος ενός άλλου κρατικού θεσμού».

Meta has denounced the investigation and impeachment attempt, arguing they are illegal [File: Florion Goga/Reuters]

Είναι η πρώτη φορά στην εκατοανταετή και πλέον (109) διαδρομή του αλβανικού κράτους που η Βουλή αποφασίζει την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το αξίωμά του.

Παρόμοια διαδικασία κατά του Ιλίρ Μέτα είχε ξεκινήσει από το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα και πριν ένα χρόνο με την ίδια κατηγορία, αλλά αναδιπλώθηκε μετά και από παρέμβαση δυτικών παραγόντων.

Ο Ιλίρ Μέτα είναι ο μόνος πολιτικός στη χώρα που στα 30 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία κατείχε τα τρία υψηλότερα αξιώματα στην κρατική πυραμίδα της χώρας. Διετέλεσε πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι 52 ετών.

Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε 13 μήνες (Ιούλιο 2022).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δομινικανή Δημοκρατία: Στις κάλπες στη σκιά της βίας στη γειτονική Αϊτή

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα