ΑΘΗΝΑ
20:29
|
05.05.2024
Από το 2018 Ιρανοί ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έκαναν πολλαπλά ταξίδια στη Ρωσία για να διαπραγματευτούν τους όρους συνεργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτενές άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου 2021 αναφέρεται στα σχέδια της Ρωσίας να δώσει στο Ιράν πρόσβαση σε προηγμένο σύστημα στρατιωτικού δορυφόρου ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στρατιωτικούς στόχους δυτικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή και να αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες αντικατασκοπείας της Τεχεράνης.

Η εφημερίδα επικαλείται έκθεση τριών πρώην και νην αξιωματούχων των ΗΠΑ και χωρών της Μέσης Ανατολής που ισχυρίζονται πως η Ρωσία θα δώσει στο Ιράν το ρωσικό δορυφορικό σύστημα Kanopus-V που διαθέτει κάμερα υψηλής ευκρίνειας που θα παρέχει στην Τεχεράνη συνεχή δυνατότητα ελέγχου κινήσεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων θέσεων του ισραηλινού στρατού και των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στον Περσικό Κόλπο.

Τα τελευταία χρόνια το Ιράν έχει εντείνει τις προσπάθειες βελτίωσης δορυφορικών στρατιωτικών μέσων και προγραμμάτων. Τον Απρίλιο του 2020 οι “Φρουροί της Επανάστασης” έκαναν την επιτυχημένη πρώτη εκτόξευση δορυφόρου “Noor” στο διάστημα, αποκαλύπτοντας τμήμα του (ως τότε μυστικού) στρατιωτικού διαστημικού προγράμματος.

Η Ουάσιγκτον Ποστ υποστηρίζει ότι από το 2018 Ιρανοί ανώτεροι στρατιωτιικοί αξιωματούχοι έκαναν πολλαπλά ταξίδια στη Ρωσία προσπαθώντας να διαπραγματευτούν τους όρους συνεργασίας σε δορυφορικά στρατιωτικά προγράμμταα μέρος των οποίων θα λειτουργούσε από  ειδικές εγκαταστάσεις στην βόρεια πόλη του Ιράν, Καράτζ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα