ΑΘΗΝΑ
00:39
|
20.04.2024
“Άφθαρτη” η σχέση των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο – Πανδημία, εμβόλια και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα της συνόδου κορυφής στην Κορνουάλη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, συναντήθηκε στο θέρετρο Κάρμπις Μπέι της Κορνουάλης, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής των ηγετών των “7” πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου (G7).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός περιέγραψε ως “ανάσα φρέσκου αέρα” τη συνεργασία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και επισήμανε ότι είναι άφθαρτη η “τεράστιας στρατηγικής σημασίας” σχέση των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης, για την ευημερία και την ασφάλεια όλων, όπως και για την από κοινού προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Οι δύο πολιτικοί ανανέωσαν “την Ατλαντική Χάρτα” συνεργασίας που είχε υπογράφει το 1941 μεσούσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον Τζόνσον η ανανεωμένη αυτή συνεργασία εγγυάται την πλήρη επιστροφή στον φιλελευθερισμό που διαταράχτηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.

Η συνάντηση Τζόνσον-Μπάιντεν διήρκησε 20 λεπτά και οι δύο ηγέτες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Σύμφωνα με τον Τζόνσον η νέα αμερικανική κυβέρνηση θέλει να κάνει πολλά μαζί με τη Βρετανία, σε τομείς όπως η ασφάλεια, το ΝΑΤΟ και η κλιματική αλλαγή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η επιδίωξη για διατήρηση των ισορροπιών της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μ. Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία είναι κοινός στόχος όλων. Απαντούσε σε ερώτηση αναφορικά με την ξεκάθαρη θέση του ηγέτη των ΗΠΑ ότι το Brexit δεν πρέπει να απειλήσει την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία. Κατά τον κ. Τζόνσον το θέμα δεν τέθηκε πιεστικά από τον κ. Μπάιντεν στη διμερή συνάντηση.

G7 για δωρεά δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού

Οι ηγέτες των χωρών που ανήκουν στην Ομάδα των, που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής ως την Κυριακή στη νοτιοδυτική Αγγλία, αναμένεται να ανακοινώσουν πως “θα διανείμουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την COVID-19, είτε από τα αποθέματά τους είτε με χρηματοδότηση”, σε φτωχότερα κράτη, ανήγγειλε χθες η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

Αναμένεται επίσης να “παρουσιάσουν σχέδιο για την επέκταση της παραγωγής εμβολίων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός”, σύμφωνα με την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Το Λονδίνο διευκρίνισε ότι το ίδιο θα δωρίσει 100 εκατ. πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, χάρη στην πρόοδο της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης: έχουν χορηγηθεί σχεδόν 70 εκατ. δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν ότι θα διανείμουν τις μισές, δηλαδή 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. “Έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές είναι δυνατόν”, είπε ο Τζο Μπάιντεν, που κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Η χειρονομία αυτή είναι επίσης “προς το συμφέρον των Αμερικανών”, τόνισε.

Τα εμβόλια θα διανεμηθούν “σε 92 χώρες” με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσω του COVAX, του μηχανισμού που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί δικαιότερη κατανομή. Θα αρχίσουν να στέλνονται από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο, με 200 εκατ. να αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέσα στο 2021 και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ως τον Ιούνιο του 2022.

Με σχεδόν το 64% των ενηλίκων Αμερικανών να έχει πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί πλέον να προβάλει τις ΗΠΑ ως τον παγκόσμιο ηγέτη στον πλανητικό αγώνα εναντίον της πανδημίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3,76 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν 600.000 στην αμερικανική επικράτεια.

Ο μηχανισμός COVAX δεν έχει μπορέσει μέχρι εδώ τουλάχιστον να λειτουργήσει με ικανοποιητικό, πόσο μάλλον πλήρη, τρόπο. Μέχρι την 4η Ιουνίου είχε διανείμει λίγες περισσότερες από 80 εκατ. δόσεις σε 129 χώρες και περιοχές – πολύ λιγότερες από ό,τι προέβλεπε ο ίδιος.

Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα επιτύχει τον στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά της COVID-19 ως τον Σεπτέμβριο αν δεν διανεμηθούν επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, προειδοποίησε ο ΠΟΥ χθες, καλώντας τις πλούσιες χώρες να μοιραστούν το στοκ τους για να σωθούν ζωές και για να εξαλειφθεί η πανδημία.

Οι δωρεές, ή άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, θα επέτρεπε να διανεμηθούν ταχύτερα δόσεις εμβολίων και να προχωρήσει η ανοσοποίηση: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – διαφωνώντας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της προσωρινής άρσης της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, για να αυξηθεί η παραγωγή.

Με πληροφορίες από BBC, RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα