ΑΘΗΝΑ
09:57
|
16.04.2024
Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ σαν την "πιο πετυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην Ιστορία" επειδή "αλλάζει όπως μεταβάλλεται και ο κόσμος".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα βασικά θέματα της ατζέντας που θα τεθούν επί τάπητος στην επκείμενη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας, 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως στην σύνοδο θα συζητηθούν:

  • Τα σχέδια δημιουργίας Νέων Κέντρων Προώθησης Συνεργασίας σε τεχνολογίες αιχμής μεταξύ συμμάχων.
  • Η ίδρυση του Ταμείου Καινοτομίας για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς ανάλογους με τα ενδιαφέροντα του ΝΑΤΟ.
  • Η εμβάθυνση συμμαχιών του ΝΑΤΟ περιφερειακώς και διεθνώς και η δημιουργία νέων Κέντρων Εκπαίδευσης δυνάμεων μεταξύ εταίρων.

Τόνισε πως θα επιχειρηθεί να συμφωνηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα ασφαλείας που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, την χάραξη μίας νέας πολιτικής άμυνας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας (για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια), την ανάπτυξη του επόμενου Στρατηγικού Δόγματος του ΝΑΤΟ.

Χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ σαν την “πιο πετυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην Ιστορία” επειδή θεωρεί πως “αλλάζει όπως μεταβάλλεται και ο κόσμος”.

«Καμία χώρα και καμία ήπειρος» δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή είπε ο Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι «η Βόρεια Αμερική και το ΝΑΤΟ είναι μαζί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε “μία φιλόδοξη ατζέντα στην ασφάλεια και την άμυνα” και επισήμανε ότι μεταξύ των στόχων είναι η ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας.

Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υποστήριξε ότι οι Σύμμαχοι θέλουν να διατηρήσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα ως Δύση και ως ΝΑΤΟ, ειδικά απέναντι “στην απειλή της Ρωσίας και την πρόκληση της Κίνας” με προτεραιότητα μεταξύ άλλων στο ζήτημα “ασύμμετρων απειλών” όπως ο κυβερνοπόλεμος και οι μεταναστευτικές ροές που δημιουργούν αστάθεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα