ΑΘΗΝΑ
11:23
|
16.04.2024
Ζήτησε από τους ομολόγους του να μην επαναλάβουν το σφάλμα της οικονομικής κρίσης του 2008 για χάρη της γρήγορης ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μπόρις Τζόνσον, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής των Επτά (G7) πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου στην Κορνουάλη της Αγγλίας, κάλεσε τους ομολόγους του να μην επαναλάβουν το σφάλμα της οικονομικής κρίσης του 2008 και να συντονίσουν τις ενέργειες και τις πολιτικές τους για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη από την νέα κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού Covid-19.

Aφού τους καλωσόρισε επεσήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων ώστε “να υπάρχει ανάκαμψη σε όλα τα επίπεδα των κοινωνιών”.

Οι ηγέτες των Επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών πήραν θέσεις στη συνέχεια για τη λεγόμενη “οικογενειακή φωτογραφία” τηρώντας τις αποστάσεις μολονότι εμβολιασμένοι με φόντο την παραλία στο Κάρμπις Μπέι της Κορνουάλης.

Στην ατζέντα της συνόδου τίθενται ζητήματα σύγκλισης θέσεων όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ο συντονισμός ενεργειών αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και ζητήματα τριβής όπως είναι το βορειοϊρλανδικό και οι προσπάθειες της Βρετανίας να αλλάξει όρους του πρωτοκόλλου που υπέγραψε με την ΕΕ πέρσι σε σχέση με την παροχή εγγυήσεων για την εξασφάλιση της ειρηνευτικής συμφωνίας της “Μεγάλης Παρασκευής” του 1998 στην μετά -Brexit εποχή. Ο πιο αυστηρός σε προειδοποιήσεις για την αποτροπή συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας (μέλος ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που απέρριψε οποιαδήποτε αλλαγή του πρωτοκόλλου λέγοντας πως “δεν υπάρχει τίποτε διαπραγματεύσιμο” σε αυτό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αντιπαράθεσης επιμένοντας πως ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι αφοσιωμένες στην προστασία της ειρηνευτικής συμφωνίας για την Βόρεια Ιρλανδία.

Στο περιθώριο της συνόδου που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή , 13 Ιουνίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός συζήτησε με τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις σε Ιράν και Λιβύη ενώ είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με ορισμένους εξ αυτών.

Image

Στο τέλος της τριήμερης συνόδου αναμένεται να υπογραφεί μία συμφωνία που θα διαβεβαιώνει για την εξασφάλιση ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού covid-19 σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου ως το τέλος του 2022. Θα υιοθετήσουν επίσης την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών του G7 για την καθιέρωση ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15% ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα φοροδιαφεύγουν προκλητικά μέσω διαφόρων φορολογικών “παραδείσων” πανίσχυρες πολυεθνικές και μικρότερες εταιρίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα