Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών κάλεσαν την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και να επιτρέψει στο Χονγκ Κονγκ μεγάλο βαθμό αυτονομίας, σύμφωνα με μια σχεδόν τελική εκδοχή του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της G7.
“Θα προωθήσουμε τις αξίες μας, καλώντας μεταξύ άλλων την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά σε σχέση με τη Σιντζιάνγκ και τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας για το Χονγκ Κονγκ που κατοχυρώνονται στην Κοινή Σινοβρετανική Διακήρυξη και στον Βασικό Νόμο”, ανέφερε η G7.
H G7 υπογράμμισε “τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση θεμάτων στα Στενά”.
“Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του στάτους κβο και αύξησης των εντάσεων.”
Εμ. Μακρόν: Η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα»
O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η G7 “δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα”, παρότι το τελικό ανακοινωθέν καλεί το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έδαφος της Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Μακρόν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη ότι η G7 είναι ένα “σύνολο δημοκρατιών” που θέλει “να εργαστεί μαζί με την Κίνα σε όλα τα παγκόσμια θέματα”, παρά τις διαφορές που υπάρχουν.
Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι “δεν επιζητεί τη σύγκρουση” με την Κίνα, στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 που κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και υιοθέτησε ένα σχέδιο υποδομών ανταγωνιστικό των κινεζικών πρωτοβουλιών.
“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δικαιότεροι τρόποι να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των χωρών στον κόσμο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Νιουκουέι (νοτιο-δυτική Αγγλία), σε σχέση με το σχέδιο του “Νέου Δρόμου του Μεταξιού” που υλοποιεί η Κίνα.
Οι δυτικές δημοκρατίες βρίσκονται σε έναν αγώνα απέναντι στις αυταρχικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο Μπάιντεν.
“Είμαστε σε έναν αγώνα, όχι με την Κίνα αυτή καθαυτή … αλλά με αυταρχικούς (ηγέτες), αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για το κατά πόσο οι δημοκρατίες μπορούν να αντιπαλέψουν αυτούς σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο 21ο αιώνα”, δήλωσε ο Μπάιντεν.
Για την Κίνα συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν δήλωσε: “Νομίζω ότι θα δείτε απλές συναλλαγές με την Κίνα”.
“Όπως είπα ο ίδιος στον Σι Τζίνπινγκ, δεν επιζητώ τη σύγκρουση. Εκεί που συνεργαζόμαστε, θα συνεργαστούμε, εκεί που διαφωνούμε θα το δηλώσω με ειλικρίνεια, και θα απαντήσουμε σε ενέργειες που είναι ασύμβατες”, πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.