Με τίτλο «Φωτιά στη Μόρια: Το ελληνικό δικαστήριο φυλακίζει τέσσερις Αφγανούς αιτούντες άσυλο για 10 χρόνια» κυκλοφορεί δημοσίευμα του Guardian για την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Χίου που καταδίκασε σε δεκαετή κάθειρξη τέσσερις Αφγανούς πρόσφυγες, για τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ παρόμοιες είναι οι αναφορές στην υπόθεση και από άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών το Al Jazzera και το BBC.
Στο σύνολό του, ο Διεθνής Τύπους επικρίνει την απουσία ακροατηρίου που επέβαλε η έδρα του δικαστηρίου και μεταφέρει τις δηλώσεις των δικηγόρων των τεσσάρων προσφύγων περί άδικης και έκνομης διαδικασίας, με την απόφαση να στηρίζεται στην αμφιλεγόμενη μαρτυρία ενός και μόνου προσώπου, που δεν εμφανίστηκε καν στο δικαστήριο, ενώ αγνοείται η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Τα δημοσιεύματα υπενθυμίζουν επίσης τις συνθήκες στις οποίες διαβιούσαν οι άνθρωποι στο «μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης» καθώς και τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοσχερή καταστροφή της Μόριας.
Guardian: Οι άνδρες, κατηγορούμενοι για εμπρησμό με κίνδυνο για ανθρώπινη ζωή λόγω της πυρκαγιάς στο νησί της Λέσβου τον περασμένο Σεπτέμβριο, κρίθηκαν ένοχοι αφού ένα δικαστήριο απέρριψε το αίτημα δικηγόρων για τρεις από αυτούς να δικαστούν με τις προϋποθέσεις ανηλικότητας, καθώς τη στιγμή διάπραξης του φερόμενου εγκλήματος ήταν κάτω των 18 ετών
BBC: Η δίκη βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη μαρτυρία ενός άλλου Αφγανού αιτούντος άσυλο, ο οποίος αναγνώρισε τους κατηγορούμενους. Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι είχαν κατηγορηθεί επειδή ανήκουν στη φυλή των Χαζάρα, μια μειονοτική αφγανική εθνοτική ομάδα.
Al Jazeera: Το δικαστήριο στη Χίο έκρινε τους κατηγορούμενους ένοχους εμπρησμού το Σάββατο, ενώ οι δικηγόροι τους κατήγγειλαν «έλλειψη αίσθησης δικαιοσύνης», λέγοντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι έχουν ήδη υποβάλει ένσταση […] Περίπου 20 άτομα, κυρίως μέλη ξένων ομάδων αλληλεγγύης, συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να ζητήσουν την απελευθέρωση των κατηγορουμένων.
«Χτισμένο το 2013 για να φιλοξενήσει έως 3.000 άτομα, το στρατόπεδο της Μόριας κατακλύστηκε το 2015 καθώς ένα τεράστιο κύμα προσφύγων άρχισε να φτάνει σε μικρά σκάφη από την Τουρκία» υπενθυμίζει ο Guardian. «Η πυρκαγιά ανάγκασε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους – κυρίως Σύριους, Αφγανούς και Ιρακινούς πρόσφυγες που είχαν ήδη υποστεί ένα επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι – που έφυγαν από την πατρίδα τους για να σωθούν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο για μέρες χωρίς καταφύγιο, φαγητό ή νερό ή πρόσβαση σε τουαλέτα» επισημαίνει στη συνέχεια το Al Jazeera.
Όπως υπενθυμίζουν τα δημοσιεύματα, έκτοτε οι αρχές έκτοτε έχτισαν ένα προσωρινό στρατόπεδο στη Λέσβο το οποίο φιλοξενεί περίπου 6.000 άτομα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 336 εκατομμύρια δολάρια για να χτίσει ένα νέο μόνιμο στρατόπεδο στη Λέσβο καθώς και για παρόμοιες εγκαταστάσεις στα νησιά Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος, που η κυβέρνηση λέει ότι θα παράσχουν ασφαλέστερη διαμονή, ωστόσο υπάρχουν έτο υποψίες ότι κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε φυλακή. Περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο ζουν επί του παρόντος σε αυτά τα πέντε νησιά του Αιγαίου, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ελπίζει να εγκατασταθεί αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε περισσότερα για την απόφαση του δικαστηρίου Χίου, σε μια διαδικασία που έβριθε παρατυπιών και αδιαφάνειας: