ΑΘΗΝΑ
09:51
|
17.05.2024
Περί τις 39 τράπεζες ζήτησαν να γίνουν ανάδοχοι στην πρώτη έκδοση του «επίσημου» ευρωομολόγου της Κομισιόν που εκτός απροόπτου δρομολογείται αύριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περί τις 39 τράπεζες ζήτησαν να γίνουν ανάδοχοι στην πρώτη έκδοση του «επίσημου» ευρωομόλογου της Κομισιόν που εκτός απροόπτου δρομολογείται αύριο, με αναμενόμενη υψηλή ζήτηση. 

Μία ομάδα από αυτές τις 39 τράπεζες, θα είναι τελικά ανάδοχοι στο ομόλογο αυτό, που θα έχει δεκαετή διάρκεια και δεν θα ζητήσει από την αγορά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ. 

Είναι το πρώτο βήμα και γίνεται υπό ασφυκτικές χρονικές πιέσεις, έχοντας να ξεπεράσει διαδικασίες εξαιρετικά δύσκολες καθώς είναι το πρώτο του είδους του, όσο αφορά το NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης).

Η Ε.Ε αναμένεται φέτος να εκδώσει 80 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, ενώ θα υπάρξουν και εκδόσεις πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων και δημοπρασίες εντόκων (από τον Σεπτέμβριο), με πηγές της αγοράς να εκτιμούν ότι τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν φέτος από την Ε.Ε θα φτάσουν τα 120-125 δισ. ευρώ.

Η πρεμιέρα αυτή της Ε.Ε στις αγορές αυτή την εβδομάδα, ήταν και ένας από τους λόγους πίσω από την απόφαση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει την προηγούμενη Τετάρτη στο re-opening του 10ετούς ομολόγου, έτσι ώστε να αποφύγει τον «συνωστισμό», το οποίο και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Συγκεκριμένα, το spread Ελλάδας-Γερμανίας κατά την έκδοση βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο από το 2008 και διαμορφώθηκε στις 115 μ.β, ενώ το βιβλίο προσφορών ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ελληνικού Δημοσίου, με το τελικό ποσό άντλησης να διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η ελληνική έκδοση είχε τη μεγαλύτερη υπερκάλυψη έναντι όλων των εκδόσεων ομολόγων (εταιρικών και κρατικών) που έγιναν στην Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα, και κινήθηκε στις 12 φορές.

Μετά την αυριανή έκδοση, θα ακολουθήσουν άλλες δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου, προτού αρχίσουν να εισρέουν στα «ταμεία» των κρατών μελών οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τον Σεπτέμβριο η Ε.Ε θα ξεκινήσει τις δημοπρασίες εντόκων για πιο βραχυπρόθεσμο δανεισμό. 

Πηγές: Capital.gr, Insider.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Τι συμβουλεύει το ΔΝΤ τις ΗΠΑ στο εμπόριο με την Κίνα

Temu: Καταγγελίες από 17 Ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Μείωση παραγωγής πετρελαίου για τον Απρίλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα