Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν, στη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, ζητήματα όπως οι προκλήσεις που τίθενται από τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση στις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Μόσχας.
Προσερχόμενη στη σύνοδο, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν με τη Γεωργία και την Ουκρανία, δύο χώρες που επιζητούν στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
“Τα θέματα στην ατζέντα σήμερα μας αφορούν όλους. Πρώτα απ’ όλα η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε: η Ρωσία και επίσης η περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού”, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
“Υβριδικές προκλήσεις γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές: κυβερνοεπιθέσεις και, ειδικά σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, εκστρατείες παραπληροφόρησης” ισχυρίστηκε η Άνγκελα Μέρκερλ.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε νωρίτερα “κωμικούς” και “παράλογους” τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί ρωσικής ανάμειξης σε κυβερνοεπιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων.
“Μάς κατηγορούν για κάθε είδους υπόθεση“, είπε ο Πούτιν “παρεμβάσεις στις εκλογές, κυβερνοεπιθέσεις και ούτω καθεξής. Και ούτε μία φορά, ούτε μία φορά, μπήκαν στον κόπο να παρουσιάσουν οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο. Απλώς αβάσιμες κατηγορίες“, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σκληρή γλώσσα για τη Ρωσία και την Κίνα
Εν τω μεταξύ, το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, περιέχει όπως αναμενόταν άλλωστε, σκληρή γλώσσα για τη Ρωσία και εκτεταμένες αναφορές στην Κίνα. Από το κείμενο των 38 σελίδων προκύπτει ότι για πρώτη φορά το Πεκίνο εμφανίζεται ως συστημική απειλή και πρόκληση για το ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, στο κείμενο εκφράζεται ανησυχία για τη χρήση εμπορικής τεχνολογίας και για στρατιωτικούς σκοπούς από την Κίνα ενώ υπάρχουν αναφορές στην επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου του Πεκίνου και στις κοινές ασκήσεις που διεξάγει με τη Ρωσία. Επίσης το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο για εποικοδομητικό διάλογο σε μια σειρά από θέματα.
Οι αναφορές του προσχεδίου του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία εκτείνονται σε επτά παραγράφους και αφορούν διάφορα θέματα, από τη συγκέντρωση δυνάμεων στο ανατολικό άκρο της Ασίας έως πυρηνικά θέματα. Επίσης οι ηγέτες ζητούν από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.
Πρόσκληση σε Μακρόν
Η Γερμανίδα καγκελάριος προσκάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Βερολίνο την Παρασκευή το απόγευμα, για ένα γεύμα αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή πολιτική, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της καγκελαρίας, Μαρτίνα Φιτζ.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών θα αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική, κυρίως τις θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Ιουνίου, εξήγησε η ίδια.
Στη διάρκεια αυτής της συνόδου οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν για την πανδημία covid-19, την ανάκαμψη της οικονομίας, το μεταναστευτικό και τις εξωτερικές σχέσεις του μπλοκ, περιλαμβανομένων των σχέσεων και της στρατηγικής τους έναντι της Τουρκίας και τη Ρωσίας.
Μέρκελ και Μακρόν θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου από το Βερολίνο πριν από την έναρξη της συνάντησής τους, περίπου στις 18:30 τοπική ώρα (19:30 ώρα Ελλάδας).