ΑΘΗΝΑ
16:27
|
02.05.2024
Συμφώνησε δε πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απαντήσεις σε κάθε ζήτημα και κατηγορία που εξαπολύουν από καιρό σε καιρό οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο αμερικανικό δίκτυου NBC News.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια σε αμερικανικό δίκτυο, λίγες μέρες πριν την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες. Δεν έκρυψε την προτίμησή του για διμερείς σχέσεις “σταθερότητας και προβλεψιμότητας”.

Image: Vladimir Putin during an interview with Keir Simmons

Είπε πως αγγίζουν τα όρια της “φάρσας” οι αμερικανικές κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις είτε από Ρώσους χάκερς είτε από την ρωσική κυβέρνηση.Προκάλεσε δε οποιονδήποτε επιμένει σε αυτούς τους ισχυρισμούς να τους αποδείξει.

“Εχουμε κατηγορηθεί για κάθε είδους πράγματα! Για παρέμβαση στις εκλογές, για κυβερνοεπιθέσεις πριν και μετά από αυτές. Και ούτε μία φορά, ούτε μία, δεν νοιάστηκαν να παρουσιάσουν κάποιο στοιχείο ή απόδειξη. Μόνον αστήρικτες κατηγορίες!” ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με τη Ρωσία για την καταπολέμηση του κυβερνο-εγκλήματος τονίζοντας: “Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι πως θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτή την διαδικασία με τους Αμερικανούς εταίρους μας”.

Απαντώντας σε αιτιάσεις και επικρίσεις για τον “ρόλο” της Ρωσίας σε διεθνή “αποσταθεροποίηση” ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε πως οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο σε Λιβύη, Αφγανιστάν και Συρία.  Στηλίτευσε δε την υποκρισία των ΗΠΑ σε σχέση με την αντιμετώπιση αντιδράσεων της αντιπολίτευσης στη Ρωσία εξηγώντας πως στη χώρα του δεν γίνεται κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ μέσω του νόμου για την αντιμετώπιση ξένων πρακτόρων.

Ανέφερε μάλιστα πως παράδειγμα τις συλλήψεις εκατοντάδων υπόπτων στα έκτροπα επεισόδια στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 και το θάνατο διαδηλωτών ως απόδειξη για το γεγονός πως οι ΗΠΑ “στοχοποιούν πολίτες για τις πολιτικές τους απόψεις”. Και συνέχισε:

“Έχουμε ένα ρητό: Μην τα βάζεις με τον καθρέφτη επειδή είσαι άσχημος! Δεν έχει κάτι το προσωπικό αυτό. Όμως όταν κάποιος μας κατηγορεί για κάτι, αυτό που προτείνω, είναι πρώτα να κοιτάξουν τι κάνουν οι ίδιοι. Τότε θα δείτε τους εαυτούς σας στον καθρέπτη, όχι εμάς”.

Σε άλλο σημείο αρνήθηκε πως έχει διατάξει επίθεση σε βάρος του αντιπολιτευόμενου πολιτικού “προστατευόμενου” ΗΠΑ και ΕΕ, Αλεξέι Ναβάλνι. Διαβεβαίωσε πως η μεταχείρισή του στην φυλακή “δεν θα είναι χειρότερη” από αυτήν άλλων κρατουμένων και διέψευσε πως διέταξε οποτεδήποτε την δολοφονία και εξόντωσή του.

Image: Joe Biden, Vladimir Putin
Παλιά συνάντηση ανάμεσα στον Μπάιντεν και στον Πούτιν το 2011 στη Μόσχα, όταν ο πρώτος ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο δεύτερος πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα που θίχθηκαν στην πολύωρη συνέντευξη ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε πρόσφατο δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ πως η Ρωσία παραχωρεί προηγμένο δορυφόρο στο Ιράν ώστε να παρακολουθεί τις κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ή ότι επιθυμεί την διακοπή της συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας στο Διάστημα. Αναφέρθηκε δε με κολακευτικά λόγια στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον “εξαιρετικό,ταλαντούχο άτομο”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα