ΑΘΗΝΑ
11:56
|
04.05.2024
Ενώ νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος έριξε "βιτριόλι" για τη στάση των ΗΠΑ και άλλων εταίρων στο θέμα των Κούρδων σε Συρία-Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τα περιστατικά αύξησης της έντασης στο Ανατολικό Αιγαίο που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο με ευθύνη σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες της ΝΑΤΟϊκής συνόδου κορυφής με θετική διάθεση.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερς από τις Βρυξέλλες  ο Τούρκος πρόεδρος προσερχόμενος για φωτογράφιση στο πλευρό του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως η “αναβίωση” των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα “συνέβαλε” στην “επίλυση” ορισμένων διμερών προβλημάτων.

“Πιστεύουμε ότι η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την γειτονική μας Ελλάδα συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα” είπε ο Ερντογάν σε εκδήλωση του “Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ” που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής συνόδου.

Tα “παράπονα” του Ερντογάν για τους Κούρδους

Ωστόσο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που έστειλε νωρίτερα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο  Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με τη στάση κάποιων άλλων εταίρων της χώρας του στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Σε ρεπορτάζ της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah ο Ερντογάν στο μήνυμά του παραπονέθηκε πως η Τουρκία αφέθηκε “μόνη της” από τους συμμάχους της στον αγώνα “κατά της τρομοκρατίας” λέγοντας πως η τελευταία αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες περιφερειακής ησταθερότητας.

Ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα μόνη της…”εξάλειψε περίπου 4.000 τρομοκράτες του Daesh (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος) σε επιχειρήσεις στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας. Και πρόσθεσε αναφερόμενος προφανώς στους μαχητές κουρδικών οργανώσεων της Συρίας (όπως η οργάνωση  YPG)  αντί των τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους” με τους οποίους άλλωστε η κυβέρνηση Ερντογάν συνεργάστηκε στενά στο παρελθόν: “Είδαμε τους ηγέτες τρομοκρατών που αφαίρεσαν τη ζωή αθώων να υποστηρίζονται …στο ανώτερο επίπεδο σαν να ήταν οι νόμιμοι δρώντες στη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία”.

Δήλωσεις όπως οι παραπάνω αντανακλούν την ταραχώδη σχέση που διαμορφώνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία αλλά και άλλους εταίρους-ανταγωνιστές της Αγκυρας σε περιφερειακό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως νωρίτερα σήμερα το πρωί το αμερικανικό πρακτορείο και τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg δημοσίευσε άρθρο υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να κόψει άμεσα τους δεσμούς Τουρκίας – Δύσης όπως έπραξε ο Αλέξανδρος με τον Γόρδιο Δεσμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα