Στα διλήμματα ασφαλείας που θέτουν κρίσεις, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμα του στο συνέδριο ΝΑΤΟ 2030, που διοργανώνει το Φόρουμ των Βρυξελλών (Brussels Forum).
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη το ΝΑΤΟ να δράσει “άμεσα και αποφασιστικά” εκτιμώντας ότι ένα από τα διδάγματα της περσινής χρονιάς ήταν πως “δεν υπάρχει επιστροφή στη ζωή όπως ήταν προ Covid”. Πρότεινε να ενισχυθούν οι θεσμοί εξουσίας ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση μελλοντικών προκλήσεων στο μέλλον. Και πρόσθεσε:
Αν θέλουμε να συνεισφέρουμε στη σταθερότητα, πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα σε θέματα που γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Και για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να ενισχύσουμε πολυμερείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Η σταθερότητα είναι άλλωστε το άθροισμα της συλλογικής μας ευθύνης.Ο δρόμος μπροστά μας θα έχει αναταράξεις. Τεράστιες τεκτονικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις οι οποίες είναι βαθύτατα διαφορετικές από πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν.
Διαπίστωσε πως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή ενέτειναν τις ανισότητες, όχι μόνο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, αλλά ανάμεσα στην ελίτ και στη μεγάλη πλειοψηφία. “Αν δεν αντιμετωπιστούν συλλογικά, και τα δύο αυτά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν τεράστιους γεωπολιτικούς κινδύνους και κινδύνους για την ασφάλεια” ανέφερε.
Δεν παρέλειψε αναφορά σε “αντιπάλους” που εκμεταλλεύτηκαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τόνωσαν με επιτυχία συναισθήματα ενάντια στις καθιερωμένες δομές και στους θεσμούς. Εκτίμησε δε πως το ΝΑΤΟ έχει “έναν κομβικό ρόλο να διαδραματίσει” και πως η “συλλογική ευθύνη” για διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας “δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει την ανάδυση νέων διαχωριστικών γραμμών”.