ΑΘΗΝΑ
06:51
|
19.04.2024
Τα σχέδια της Αιθιοπίας να γεμίσει τους ταμιευτήρες του τεράστιου φράγματος GERD προκαλούν έντονες αραβικές αντιδράσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tην σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με κεντρικό θέμα τις αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιο της Αιθιοπίας να γεμίσει τους ταμιευτήρες του τεράστιου “Φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης” (GERD) με μεγάλες ποσότητες από τα νερά του Γαλάζιου Νείλου αποφάσισαν να ζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν απόψε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Εικόνα

Το θέμα του αιθιοπικού φράγματος και του αδιεξόδου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις διαπραγματεύσεις της Αιθιοπίας τέθηκε στην ατζέντα της συνόδου με αίτημα της Αιγύπτου και του Σουδάν. Δύο γειτονικές χώρες της Αιθιοπίας που θίγονται άμεσα από την λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος και οι οποίες παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια με την Αιθιοπία δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν σε συμβιβαστική λύση για την ικανοποιητική διαχείριση των νερών του Γαλάζιου Νείλου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στη Ντόχα συμφώνησαν να προχωρήσουν “σταδιακά στη λήψη βημάτων” για την στήριξη της Αιγύπτου και του Σουδάν δίχως ωστόσο να διευκρινίσουν σε ακριβώς συνίστανται αυτά τα μέτρα.

Κάλεσαν τις ενδιαφερόμενες πλευρές να διαπραγματευτούν με σοβαρότητα και να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα χωρών της περιοχής, σε μία σαφή αναφορά στην γνωστή θέση της Αιθιοπίας να προχωρήσει στη δεύτερη φάση υδροδότησης του φράγματος  στη διάρκεια της περιόδου των βροχών δίχως τη σύμφωνη γνώμη γειτονικών χωρών.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπού Γάιτ που χαρακτήρισε θέμα “αραβικής εθνικής ασφάλειας” τα προβλήματα υδροδότησης της Αιγύπτου και του Σουδάν, εξαιτίας και του αιθιοπικού φράγματος.

Arab League Secretary General Ahmed Aboul Gheit attends a meeting with Algeria's Foreign Minister Sabri Boukadoum (not pictured) in Algiers, Algeria February 29, 2020. REUTERS/Ramzi Boudina
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα