ΑΘΗΝΑ
14:29
|
06.05.2024
Η συμφωνία, που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες, συμπεριλαμβάνει "δίκτυ προστασίας" των Βρετανών κτηνοτρόφων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εμπορική συμφωνία κατέληξαν νωρίτερα σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο Βρετανός ομόλογος του Μπόρις Τζονσον, με στόχο την ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων στη νέα περίοδο που εγκαινίασε από την 1η Γενάρη η πλήρης αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του ο Αυστραλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντησής τους στο Λονδίνο (με αφορμή τη σύνοδο κορυφής των Επτά ισχυρότερων χωρών, G7) τονίζοντας πως επίλυσαν τα εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις βρετανικές αγροτικές οργανώσεις που ανησυχούν για μείωση τμήματος της αγοράς και των κερδών τους από τις ανταγωνιστικές εισαγωγές αρνιών και βοδινού κρέατος από την Αυστραλία, εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως η Βρετανία συμφώνησε να μπει “οροφή” στις ελεύθερες από δασμούς εισαγωγές προϊόντων από την Αυστραλία για 15 χρόνια ώστε να προστατευτούν τα ντόπια συμφέροντα αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα αυτοκίνητα, το σκοτσέζικο ουίσκι και είδη ζαχαροπλαστικής θα πουλιούνται φθηνότερα στην Αυστραλία.Σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση Τζόνσον εκτιμά πως η συμφωνία θα μπορούσε να προσθέσει τα επόμενα χρόνια περίπου 500 εκατ. στερλίνες (705,7 εκατ. δολάρια) στη βρετανική οικονομική παραγωγή.

Oι δύο πρωθυπουργοί πάντως σε μία προσπάθεια να πείσουν για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας τους φωτογραφήθηκαν χαμογελαστοί με προϊόντα που αναμένεται να ωφεληθούν από τις επικείμενες νέες εμπορικές σχέσεις.

Άλλες λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές καθώς το τελικό κείμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί επί της αρχής τις επόμενες μέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαμάς: Το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ καταπατά την ελευθερία του λόγου

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα