ΑΘΗΝΑ
16:17
|
02.05.2024
ΗΠΑ και ΕΕ αναγκάστηκαν σε προσωρινή ανακωχή νιώθοντας στην πλάτη τους την "καυτή ανάσα" της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο “φόβος” της Κίνας και η ορμητική αύξηση της ισχύος της σε όλους τους τομείς της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής σκηνής φαίνεται πως ανάγκασε σήμερα τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε προσωρινή, πενταετή “ανακωχή”.

Κατά την σημερινή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ και τις συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφασίστηκε αυτό που προωθούσαν εντατικά το τελευταίο διάστημα: την επίλυση της 17ετούς αντιπαράθεσης που είχαν επιβάλλει η πλευρά ενάντια στην άλλη στα μονοπώλια αεροναυπηγικής: την αμερικανικής ِBoeing και την ευρωπαϊκή Airbus.

Αποφασίστηκε επίσης και η άρση δασμών μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ ύψους 11,5 δισ. δολαρίων σε τυριά, τρακτέρ, καπνό, μηχανήματα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η απόφαση για άρση των δασμών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουλίου.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρατήρησε ότι η σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ ξεκίνησε με “μια σημαντική εξέλιξη για τα αεροσκάφη” καθώς τερμάτισε μία πολυετή διαμάχη για “αθέμιτες” κρατικές επιδοτήσεις στις αεροπορικές εταιρίες Airbus και Boeing.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του παρατήρησε με νόημα πως “ο κόσμος αλλάζει” και πως οι “δυτικές δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν”.

Η Airbus εξήρε την απόφαση των ηγετών ΗΠΑ-ΕΕ εκτιμώντας πως θα διευκολύνει την συνεργασία με την αμερικανική Boeing απέναντι στην Κίνα επισημαίνοντας πως “επιχιρεί να γίνει παγκόσμιος παίχτης και στην βιομηχανία παραγωγής πολιτικών αεροσκαφών”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα