ΑΘΗΝΑ
06:22
|
27.04.2024
Η κινεζική διπλωματία έκανε λόγο για μια σύνοδο “κατασυκοφάντησης” με “ψυχροπολεμική νοοτροπία”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για κατασυκοφάντηση της ειρηνικής της ανάπτυξης και για εσκεμμένη διόγκωση της “θεωρίας της κινεζικής απειλής” κατηγορεί η Κίνα τους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, οι οποίοι στη χθεσινή σύνοδο κορυφής προειδοποίησαν τη διεθνή κοινότητα για τις “συστημικές προκλήσεις” που εγείρει ο ασιατικός γίγαντας.

Αξίζει να σημειωθεί το ΝΑΤΟ επί προεδρίας Μπάιντεν συμπεριέλαβε την Κίνα για πρώτη φορά τόσο ψηλά στην ημερήσια διάταξη μιας συνόδου. Στην ανακοίνωσή του μετά το πέρας της συνόδου κορυφής το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι οι ενέργειες της Κίνας, όπως η επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της, αποτελεί απειλή για τη “βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη”.

Απατώντας το Πεκίνο στο ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι η αμυντική πολιτική της Κίνας είναι “αμυντικής φύσεως” και καλεί τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να “διοχετεύσουν μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας στην προώθηση του διαλόγου”. Η πρεσβεία της Κίνας στην ΕΕ τόνισε ότι “δεν εγείρουμε καμιά ‘συστημική πρόκληση’ για οποιονδήποτε, αν όμως κάποιος εγείρει ‘συστημική πρόκληση’ για εμάς, δεν θα μείνουμε αδιάφοροι”. Σύμφωνα με τη διπλωματική αποστολής της Κίνας η ΕΕ το ΝΑΤΟ επιδεικνύει “ψυχροπολεμική νοοτροπία” και ότι επιδιώκει “να δημιουργήσει τεχνητά συγκρούσεις”.

Μαζί με την Κίνα η σύνοδος των Βρυξελλών έστρεψε τα πυρά της και εναντίον της Ρωσίας. “Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να μας διχάσουν, αλλά η συμμαχία μας είναι ακλόνητη. Το NATO είναι ενωμένο και οι ΗΠΑ επέστρεψαν”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. “Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η επιθετική συμπεριφορά της εγείρουν συστημικές προκλήσεις για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και σε τομείς που επηρεάζουν την ασφάλεια της Συμμαχίας”, ανέφερε ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στην ανακοίνωσή του μετά τη σύνοδο.

H κινεζική πρεσβεία υπενθυμίζει ότι διαθέτει 20 φορές λιγότερες πυρηνικές κεφαλές από ό,τι οι χώρες μέλη του NATO αθροιστικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, επιδίωξε να αμβλύνει κάπως τον τόνο της διακήρυξης της συνόδου, της πρώτης του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. “Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, εχθρός μας”, διαβεβαίωσε. “Όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εγείρονται από την Κίνα για την ασφάλειά μας”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα