ΑΘΗΝΑ
09:34
|
02.05.2024
Επιθυμία για "σταθερές και προβλέψιμες" σχέσεις εξέφρασε ξανά ο Αμερικανός πρόεδρος σε σχέση με τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η διαπροσωπική συνάντηση είναι αναντικατάστατη…Όπου έχουμε διαφορές θέλω να κατανοήσει ο Ρώσος πρόεδρος γιατί και πώς θα απαντήσω” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκινώντας τις δηλώσεις του για τα συμπεράσματα της πρότερης συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση κυβερνο-επιθέσεων που εξαπολύονται στις ΗΠΑ από το ρωσικό έδαφος λέγοντας “οι υπεύθυνες χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση κατά εγκληματικών ομάδων που εξαπολύουν τέτοια δράση από το έδαφός τους”.

Επισήμανε πως η Ρωσία δεν επιζητεί “ψυχρό πόλεμο με τις ΗΠΑ” και πως επιθυμία των ΗΠΑ είναι η αποκατάσταση “σταθερών και προβλέψιμων σχέσεων”.

Για το “καλό του αμερικανικού λαού”…

Ισχυρίστηκε πως η ατζέντα των ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας ή άλλης χώρας και πως “καθορίζεται με βάση τα συμφέροντα και την υπεράσπιση του αμερικανικού λαού”. “Η προστασία του αμερικανικού λαού είναι η προτεραιότητά μου” τόνισε και επανέλαβε το αίτημά του για άμεση απελευθέρωση των Αμερικανών πρώην πεζοναυτών Πολ Γουίλαν και Τρέβορ Ριντ που έχουν φυλακιστεί στη Ρωσία.

Ζήτησε να αποκατασταθεί η λειτουργία ορισμένων αμερικανικών ΜΜΕ των οποίων η αναμετάδοση σήματος απαγορεύτηκε στη Ρωσία, όπως το “Radio Free Europe”.

Ανακεφαλαιώνοντας σύντομα τα συμπεράσματα της συνάντησής του με τον Πούτιν είπε πως επιχειρήθηκε να αποκατασταθεί η άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών και να επισημανθούν οι διμερείς προτεραιότητες. Πρόσθεσε πως οι συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα και πως διαπιστώθηκαν διαφορές.

“Νομίζω πως οι ΗΠΑ τις τελευταίες δύο βδομάδες απέδειξαν πως επανήλθαν στην διεθνή σκηνή και καθορίζουμε μία καθαρή βάση για το πώς θα συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμη πως στη συνάντηση καταβλήθηκαν προσπάθειες για “πρακτικές αποφάσεις” πως η αποτελεσματικότητά τους θα φανεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες ή δύο χρόνια. Τότε, εκτίμησε, πως θα αποδειχθεί η ποιότητα της συνεργασίας τους…

“Δεν έχω πρόβλημα για εμπόριο με τη Ρωσία εφόσον γίνεται στη βάση διεθνών κανονισμών…Ίσα – ίσα είναι προς το συμφέρον μας” είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς να εξηγήσει εάν υπήρχε λόγος που η συνάντηση έγινε τρεις αντί για τέσσερις ή πέντε ώρες, απάντησε ότι δεν χρειαζόταν περισσότερος χρόνος. Επιβεβαίωσε πάντως πως μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν οι εξελίξεις σε Συρία,Λιβύη, Αφγανιστάν κ.α.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα