ΑΘΗΝΑ
07:19
|
27.04.2024
Επιστρέφουν οι πρέσβεις ΗΠΑ και Ρωσίας σε Μόσχα και Ουάσιγκτον και ξεκινούν διμερείς διαβουλεύσεις με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών Μπλίνκεν και Λαβρόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Συζητήσαμε θέματα στρατηγικής ασφάλειας και για στρατηγικά όπλα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε υπεύθυνη και έγκαιρη απόφαση για παράταση της συμφωνίας START” ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του “όχι εχθρικές” αλλά “αρκετά εποικοδομητικές” με διάθεση αλληλοκατανόησης.

Ανήγγειλε ότι συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρέσβεις αμφοτέρων χωρών σε Μόσχα και Ουάσινγκτον αλλά και να αναλάβουν το επόμενο διάστημα υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών τον συντονισμό περαιτέρω διαβουλεύσεων και συζητήσεων.

“Μας περιμένει πολλή δουλειά.” τόνισε το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους διεθνών ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε ότι η συνάντησή τους έθιξε πολλά ζητήματα στα οποία υπήρχαν διαφωνίες αλλά συμφωνούν” στην ανάγκη αλληλοκατανόησης” και γεφύρωσης κάποιων εκ των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

“Οι διμερείς διαβουλεύσεις είναι πολύ σημαντικές” τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι μεγάλος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων στις ΗΠΑ, σε Καναδά και Βρετανία. Το 2020 λάβαμε από τις ΗΠΑ αιτήματα για έρευνα κυβερνο-επιθέσεων σε εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και άλλα δύο αιτήματα φέτος. Η Ρωσία έστειλε 35 τέτοια αιτήματα φέτος στις ΗΠΑ δίχως να πάρουμε καμία απάντηση ως τώρα, πρόσθεσε.

“Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις όπως ο τομέας της κυβερνο-ασφάλειας που είναι σημαντικός και για τις δύο χώρες” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος Πούτιν ανέφερε πως συζήτησαν “γενικά” αλλά και “με λεπτομέρειες” για την Ουκρανία.

Για την υπόθεση κράτησης του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι είπε ότι είναι ζήτημα που χειρίζεται η ρωσική δικαιοσύνη.

“Τι φοβάστε;”

Μία από τις πιο “αιχμηρές” ερωτήσεις έθεσε η Αφροαμερικανίδα δημοσιογράφος του ABC News για το πώς αντιμετωπίζονται οι πολιτικοί αντίπαλοι της ρωσικής κυβέρνησης. “Η λίστα των πολιτικών σας αντιπάλων που είναι νεκροί, ή φυλακισμένοι ή κρατούνται είναι μακρά…Η ερώτησή μου,λοιπόν, είναι, κύριε Πρόεδρε τί φοβάστε;”

Ο Πούτιν παρομοίασε τη φυλάκιση επικριτών ή αντιπολιτευόμενων πολιτικών στη Ρωσία όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος των Αμερικανών που συμμετείχαν στα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον που επέφεραν το θάνατο πέντε ανθρώπων. Τόνισε πως οι συμμετέχοντες σε αυτά τα έκτροπα είχαν μεταβεί στο Καπιτώλιο “με πολιτικά αιτήματα” και τελικά οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη…

“Δεν μου έδωσε πρόσκληση…”

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του δεν τον προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου δεν έκανε μία ανάλογη κίνηση και ο ίδιος. Χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο άνθρωπο με “πολύ εποικοδομητική στάση” και “ισορροπημένο, έμπειρο πολιτικό” εκτιμώντας πως στη συνάντησή τους μίλησαν “με την ίδια γλώσσα”.

Τι θα έλεγε σε εννιάχρονο κορίτσι…

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με την ερώτηση Καναδής δημοσιογράφου που του υπέβαλε αυτό που την ρώτησε η εννιάχρονη κόρη της για το νόημα της συνόδου ΗΠΑ-Ρωσίας.

“Η απάντηση είναι απλή. Κοιτάξτε γύρω σας… έναν όμορφο κόσμο…Οι ενήλικοι ηγέτες δύο μεγάλων χωρών και πυρηνικών δυνάμεων συναντιούνται προσπαθώντας να κάνουν τον κόσμο ένα πιο ασφαλές μέρος, ένα μέρος ευημερίας… Συζητήσαμε θέματα που αφορούν όπλα και για τη φύση και το περιβάλλον, πώς να το κάνουμε πιο καθαρό, πώς να σταματήσουμε τις πλημμύρες, και πώς να εξασφαλίσουμε τροφή για τους ανθρώπους,συζητήσαμε για την υγεία και για φάρμακα ώστε να μεγαλώσουν γερά τα παιδιά. Αυτή η συνάντηση λοιπόν έγινε με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό. Σας ευχαριστώ”…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα