ΑΘΗΝΑ
15:01
|
31.07.2021
"Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τεράστιας σημασίας" είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη μακρόχρονη φιλία και τους στενούς δεσμούς της Κύπρου και της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης Βρετανίας αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την δεξίωση που παρέθεσε ο Στέφεν Λίλι, Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη δεξίωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι διμερείς εκτείνονται από την εκπαίδευση, την τεχνολογία το εμπόριο, τις επενδύσεις, μέχρι τους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Διαβεβαίωσε για την επιθυμία της κυβέρνησής του να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις σχέσεις αμφοτέρων χωρών σε διεθνές επίπεδο και στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.

“Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τεράστιας σημασίας εφόσον αποτελεί μία εκ των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών” ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τόνισε τη σημασία “προσήλωσης” στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που καθορίζουν την πολιτική ισότητα, η οποία, όπως είπε, δεν επιδέχεται μονομερών ερμηνειών.

Ανέφερε επίσης τον “σημαντικό ρόλο” του Ηνωμένου Βασιλείου στην άσκηση επιρροής στην Τουρκία, ώστε να αντιληφθεί “την αδήριτη ανάγκη για δημιουργία θετικού κλίματος” με στόχο τη διεξαγωγή παραγωγικών διαπραγματεύσεων.

«Ελπίζω ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει με τις παράνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ μας ή με την παραβίαση του στάτους κβο στα Βαρώσια ή με την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, αφού τέτοιες ενέργειες θα αποβούν εξαιρετικά δυσμενείς για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας» είπε ο Αναστασιάδης.

Υπογράμμισε, τέλος την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ο ίδιος έχει υποβάλει με στόχο τη μείωση της έντασης. Όπως ανέφερε, αν αυτά τα ΜΟΕ και οι προτάσεις που κατέθεσε κατά την άτυπη σύνοδο για την Κύπρο στη Γενεύη, συζητηθούν με καλή πίστη τότε είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη μεγάλη κυπριακή διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο που ξεπερνά τους 300.000 Κύπριους αλλά και στις 70.000 Βρετανούς που κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα