ΑΘΗΝΑ
14:12
|
31.07.2021
Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία απηύθυνε ο Κύπριος πρόεδρος ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία απηύθυνε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.

«Τυχόν συνέχιση των τουρκικών τετελεσμένων στα Βαρώσια θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», διαμήνυσε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης στην παρέμβασή του σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Μάλτας, της Λιθουανίας και του Λουξεμβούργου.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ακόμη την ανάγκη διατήρησης από πλευράς Τουρκίας της αποκλιμάκωσης της κρίσης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σαφής πως θα υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων, είτε επί θαλάσσης είτε επί εδάφους

Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, επισημαίνοντας εκ νέου την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ της ξεκάθαρης θέσης της ΕΕ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας για επανένωση της Κύπρου – στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ – και των τουρκικών αξιώσεων για λύση δύο κρατών.

Ακόμη, ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνεχείς μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο μέσω Τουρκίας, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σημείωσε, επίσης, πως η ‘Αγκυρα εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας έναντι της Κύπρου, ενέργεια, η οποία, επίσης, αποτελεί ακόμη μια παραβίαση των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ.

Τέλος, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν γενικότερα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, την οικονομική ανάκαμψη, καθώς και ζητήματα που άπτονται των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία και τη Ρωσία.

Πηγές: SigmaLive, Πολίτης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γ. Δραγασάκης: Η τεχνητή αισιοδοξία που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αυξάνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαθεσιμότητα των δυο αστυνομικών κατόπιν εορτής δεν αποτελεί άλλοθι

ΚΚΕ: H κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

ΚΙΝΑΛ: Αυξήσεις σε βασικά προϊόντα εξανεμίζουν την αύξηση-κοροϊδία των 13 ευρώ μικτά το μήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα