ΑΘΗΝΑ
23:54
|
01.05.2024
Ο Πολ Γκιβάν από το DUP και η Μισέλ Ο'Νιλ από το Sinn Fein αναλαμβάνουν τα "ηνία" της νέας κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποφεύχθηκε σήμερα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία μετά την αντικατάσταση της Αρλίν Φόστερ στην ηγεσία του “Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος” (DUP) από τον Έντγουιν Πουτς και τον διορισμό του 33χρονου Πολ Γκιβάν στη θέση του πρωθυπουργού και τον διορισμό της 44χρονης Μισέλ Ο’Νιλ από το συμπολιτευόμενο Σιν Φέιν στην θέση της πρώτης αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εκδηλώθηκε λίγες μέρες νωρίτερα με αφορμή νομοσχέδιο για την προώθηση της ιρλανδικής γλώσσας και το οποίο θορύβησε την Αρλίν Φόστερ, την ως πρότινος αρχηγό του κόμματος DUP (που προωθεί τα συμφέροντα των Προτεσταντών πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας επιδιώκοντας στενότερες σχέσεις με τη Βρετανία).

Η Φόστερ, εκτιμώντας πως το νομοσχέδιο για την προώθηση της ιρλανδικής γλώσσας στην Βόρεια Ιρλανδία, θα μπορούσε να αυξήσει την “απόσταση” από το Λονδίνο σε μία ήδη τεταμένη περίοδο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), παραιτήθηκε. Η κίνησή της αύξησε την αβεβαιότητα και τις πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο, ο διάδοχός της, Έντγουιν Πουτς έδειξε πως δεν είχε τέτοια σχέδια προχωρώντας αμέσως σε συνεργασία και συμφωνία με το Σιν Φέιν.

Η νέα κυβέρνηση Γιβάν-Ο’Νιλ, που εγκρίθηκε το μεσημέρι από την βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας, εντάσσεται στη συμφωνία “μοιράσματος” της εξουσίας μεταξύ DUP και Sinn Fein που προβλέπει κατά το ήμισυ πλήρωση των υπουργικών θέσεων στην κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα