ΑΘΗΝΑ
13:24
|
20.04.2024
Η απόφαση,που ελήφθη με τις επτά ψήφους υπέρ και δύο κατά, θεωρείται πλήγμα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε απόψε να ακυρώσει τον νόμο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την ασφάλιση υγείας, το επονομαζόμενο Obamacare, διατηρώντας την κάλυψη υγείας εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η απόφασή του, που ελήφθη με τις ψήφους επτά δικαστών σε σύνολο εννιά,θεωρείται πλήγμα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να καταργηθεί ο εμβληματικός νόμος του προκατόχου του.

Πρόκειται για την τρίτη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το νόμο Obamacare και βασίζεται σε μία παράμετρο της διαδικασίας, κατά την οποία κρίθηκε πως το Τέξας και άλλες Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, που εισήγαγαν την προσφυγή, δεν νομιμοποιούνταν να το κάνουν.

Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε κρίνει «σκληρή» αυτήν την ύστατη απόπειρα των Ρεπουμπλικανών να ακυρώσουν έναν νόμο, που αποδείχθηκε χρήσιμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Στην αρχική μορφή του, το Obamacare υποχρέωνε όλους τους Αμερικανούς, ακόμη κι εκείνους με καλή υγεία, να συνάψουν μια ασφάλεια ειδάλλως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με οικονομικές κυρώσεις και ανάγκαζε τις εταιρείες να ασφαλίζουν όλους τους πιθανούς πελάτες, όποια κι αν ήταν η κατάσταση της υγείας τους.

Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε να προσφερθεί μια ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε 31 εκατομμύρια Αμερικανούς, που δεν διέθεταν έως εκείνη τη στιγμή, όμως οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν πάντα την υποχρέωση ασφάλισης ως κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης.

Η πρώτη προσφυγή τους στοχοθετούσε επομένως αυτήν την «ατομική εντολή».

Το Ανώτατο Δικαστήριο την επικύρωσε το 2012, εκτιμώντας πως οι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως φόροι και δικαιολογούσαν την παρέμβαση του κράτους.

Κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να καταργήσει τον νόμο στο Κογκρέσο, όμως ηττήθηκε. Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατάφεραν, εντούτοις, να τον τροποποιήσουν το 2017 και μηδένισαν τα πρόστιμα για την έλλειψη ασφάλισης.

Πολλές Ρεπουμπλικανικές πολιτείες προσέφυγαν εκ νέου στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως ο νόμος δεν ισχύει πλέον. Τον Δεκέμβριο του 2018, ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας τους δικαίωσε: «ο ακρογωνιαίος λίθος» του νόμου είχε εξαλειφθεί, ολόκληρος ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός, είχε αποφασίσει τότε.

Αυτήν την απόφαση ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα