ΑΘΗΝΑ
14:38
|
31.07.2021
Θεωρούνταν ήρωας του κινήματος ανεξαρτησίας της Ζάμπιας και πρώτος πρόεδρος της χώρας που σημάδεψε την ιστορία της ως την δεκαετία του 1990.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξέπνευσε σήμερα σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Λουζάκα ο πρώτος πρόεδρος της Ζάμπια και ήρωας του αγώνα ανεξαρτησίας της χώρας, Κένεθ Καούντα σε ηλικία 97 ετών.

Ο Καούντα νοσηλευόταν με πνευμονία εδώ και μέρες.

Ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως οργανωτικός γραμματέας στο τμήμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ِ(ANC) για την Βόρεια Ροδεσία (όπως λεγόταν τότε η Ζάμπια) αναπτύσσοντας στενή συνεργασία με τον ηγέτη του ANC και μετέπειτα πρόεδρο της (ελεύθερης από το Απαρτχάιντ) Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Το 1958 δημιούργησε το “Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο Ζάμπιας (ZANC) το οποίο το ρατσιστικό αποικιοκορατικό καθεστώς της Ροδεσίας απαγόρευσε ένα χρόνο αργότερα,ρίχνοντας τον ίδιο σε φυλακή της Λουζάκα επί περίπου εννιά μήνες.

Ένα χρόνο αργότερα (1959) το ZANC μετονομάστηκε σε “Ενωμένο Κόμμα Εθνικής Ανάπτυξης” (UNIP).

Οταν η Ζάμπια κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1964, ο «ΚΚ», όπως τον αποκαλούσαν, κυβέρνησε τη Ζάμπια επί 27 χρόνια, μέχρι το 1991 και αγωνίστηκε σθεναρά κατά του νοτιοαφρικανικού ρατσιστικού καθεστώτος, Απαρτχάιντ.

Το 1986, όταν έχασε έναν γιο του από το AIDS, ο Καούντα ξεκίνησε μια προσωπική σταυροφορία για την εξάλειψη της ασθένειας και αφοσιώθηκε στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αφρική. Πρέπει να πολεμήσουμε το AIDS τώρα. Πολεμήσαμε την αποικιοκρατία. Τώρα πρέπει με τον ίδιο ζήλο να πολεμήσουμε το AIDS που απειλεί να ξεκληρίσει την Αφρική» είχε πει το 2002 σε μια συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Το 1991 διεξήχθησαν στην Ζάμπια για πρώτη φορά πολυκομματικές εκλογές. Για πρώτη φορά τότε, μετά από 23 χρόνια στην εξουσία, ηττήθηκε από τον Φρέντερικ Τσιλούμπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γ. Δραγασάκης: Η τεχνητή αισιοδοξία που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αυξάνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαθεσιμότητα των δυο αστυνομικών κατόπιν εορτής δεν αποτελεί άλλοθι (upd.)

ΚΚΕ: H κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

ΚΙΝΑΛ: Αυξήσεις σε βασικά προϊόντα εξανεμίζουν την αύξηση-κοροϊδία των 13 ευρώ μικτά το μήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα