Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1 για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής που αναμένεται να φτάσει στο Μαξίμου όπως και για τα προνόμια των εμβολιασμένων.
“Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, ειδικοί είναι η Επιτροπή”, σχολίασε αναφορικά με τις οδηγίες που δόθηκαν για τον εμβολιασμό με το AstraZeneca.
Αναφέρόμενος στα μέλη της Επιτροπής Ειδικών, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και στην Επιτροπή Εμβολιασμών, τόνισε πως πρόκειται για τους “κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και μια Επιτροπή που δεν διόρισα εγώ, αλλά ο κ. Ξανθός, που είχε το πολιτικό θράσος να βγει και να κατηγορήσει”.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, που επικαλέστηκε ο τπουργός, σήμερα Παρασκευή 18/6, έχουν ξεπαραστεί οι 7.250.000 εμβολιασμοί.
“Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, οι Επιτροπές προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή”, είπε χαρακτηρίζοντας “επικοινωνιακό χαμό” τα όσα ακούστηκαν για το AstraZeneca και τη δεύτερη δόση του σκευάσματος.
Ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε ότι το 93% όσων είχαν προγραμματισμένη τη δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα την έκαναν τις τρεις πρώτες μέρες.
“Οι ειδικοί εισηγούνται, η κυβέρνηση αποφασίζει”, υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει “κλείσει”.
Ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποφάσεις
Για το καυτό ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, σημείσωσε ότι “η Επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως, τονίζοντας ότι “έγινε πολλή συζήτηση σχετικά με το σε ποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο, όπως γηροκομεία και άλλες δομές όπου διακυβεύεται η δημόσια υγεία”.
Στις αποφάσεις “θα συνυπολογιστεί και η συνταγματικότητα”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι, “ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποφάσεις” και ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την υποχρεωτικότητα θα ληφθεί μετά το καλοκαίρι
Στη συνέχεια απέρριψε τον όρο “προνόμια” για τους εμβολιασμένους, λέγοντας ότι προτιμά τη λέξη “ευεργετήματα”.
“Οι άνθρωποι εμβολιάζονται και επιστρέφουν στην προηγούμενη πραγματικότητα. Καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία”, είπε, προσθέτοντας ότι είναι “λογικό και θεμιτό να υπάρχουν ευεργετήματα”.
Τέλος, χαρακτηρίσε “παροδικά τα προβλήματα” της διάθεσης των self tests σημειώνοντας ότι “ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεχίσει. “Κάποιοι Σύλλογοι έχουν τις αντιρρήσεις τους” πρόσθεσε.