ΑΘΗΝΑ
12:31
|
26.04.2024
Είναι η πρώτη αναφορά του ηγέτη της Βορείου Κορέας στη διακυβέρνηση Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται να είναι προετοιμασμένη τόσο για τον “διάλογο” όσο και για την “αντιπαράθεση” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι “ιδίως πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τη σύγκρουση”. Στην ομιλία του ενώπιον των μελών της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στην Πιονγκγιάνγκ με θέμα τη στρατηγική της Βορείου Κορέας έναντι της Ουάσινγκτον ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το BBC στην ίδια συνάντηση στις αρχές της εβδομάδας ο ηγέτης της Βορείου Κορέας παραδέχθηκε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και φέρεται να προέτρεψε τους αξιωματούχους στη χώρα να βελτιώσουν τη γεωργική παραγωγή.

Το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε από τους αξιωματούχους του κόμματός του να είναι “απολύτως προετοιμασμένοι για μια σύγκρουση προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του κράτους μας και τα συμφέροντά του για την ανάπτυξη της ανεξαρτησίας του”. Ζήτησε επίσης εγγυήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσει “άμεσα και δυναμικά” απέναντι σε κάθε νέα εξέλιξη αλλά και να “εστιάσει στις προσπάθειες για τη λήψη του σταθερού ελέγχου στην κορεατική χερσόνησο”.

Από την προεκλογική περίοδο μέχρι και την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων οι σχέσεις του Τζο Μπάιντεν με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας παραμένουν τεταμένες. Πριν από τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Δημοκρατικός Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν “εγκληματία” ενώ λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου η Πιονγκγιάνγκ είχε φροντίσει να κάνει μια επίδειξη δύναμης διοργανώνοντας μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση παρουσιάζοντας έναν νέο πύραυλο. Τον περασμένο Απρίλιο ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη Βόρεια Κορέα ως “σοβαρή απειλή” για την παγκόσμια ασφάλεια με την Πιονγκγιάνγκ να απαντά ότι η νέα αμερικανική ηγεσία επιδιώκει να ενισχύσει την εχθρική πολιτική έναντι της χώρας του.

Η Ουάσιγκτον ολοκλήρωσε επίσης πρόσφατα μια ανασκόπηση της πολιτικής της στη Βόρεια Κορέα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν στην τελική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για μια προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από διπλωματία και “αυστηρή αποτροπή”.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βορείου Κορέας συναντήθηκε τρεις φορές με τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα