Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη ότι οι κολοσσοί της βιομηχανίας τροφίμων Nestlé USA και Cargill δεν μπορούν να διωχθούν για παιδική δουλειά και εκμετάλλευση στις φυτείες κακάο της Αφρικής. Οι ενάγοντες είναι έξι άνδρες από το Μαλί, οι οποίοι κατηγορούν τις εταιρείες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω της αγοράς του κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού. Τόσο η Nestle USA όσο και η Cargill φέρονται να έχουν επίγνωση της παιδικής δουλείας στην περιοχή αλλά παράσχουν χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια στους αγρότες για να αγοράζουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές.
Το σώμα των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, με ψήφους οκτώ κατά και μία υπέρ, απέρριψε την αγωγή των εναγόντων από το Μαλί υποστηρίζοντας ότι η καταγγελία δεν έχει νομική υπόσταση καθώς η κακοποίηση έχει συμβεί εκτός αμερικανικού εδάφους. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν κατέληξε σε οριστική απόφαση σχετικά με το εάν η Πράξη Alien Tort – ένας νόμος του 18ου αιώνα – θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εν προκειμένω για να υποχρεώσει τις αμερικανικές εταιρείες να λογοδοτήσουν για περιστατικά εργασιακής εκμετάλλευσης που διαπράχθηκαν στις αλυσίδες εφοδιασμού τους στο εξωτερικό. Όπως σημειώνει το BBC το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο καλλιεργείται σε φυτείες της δυτικής Αφρικής και το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς εξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτιμάται σε έκθεση του 2020 από το υπουγείο Εργασίας των ΗΠΑ ότι 1,5 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν σε φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα έναντι αμοιβής μικρότερης των 40 σεντς την ημέρα.
Στην αγωγή τους η ομάδα των ανδρών από το Μαλί καταγγέλλουν ότι υποχρεώνονταν να εργάζονται στις φυτείες για 12 έως 14 ώρες την ημέρα υπό την επιτήρηση ενόπλων επιστατών. Οι ένοπλοι επιστάτες φρουρούν τους εργάτες γης ακόμα κι όταν κοιμούνται για να είναι βέβαιοι ότι δεν θα αποδράσει κανείς.
Οι πολυεθνικές εταιρείες καταδικάζουν την παιδική εργασία αλλά υποστηρίζουν ότι οι αγωγές και οι μηνύσεις θα πρέπει να στρέφονται κατά των διακινητών ανθρώπων και κατά των ιδιοκτητών των φυτειών.
Οργανώσεις ακτιβιστών που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τις επονομαζόμενες “ματωμένες σοκολάτες” της δυτικής Αφρικής χαρακτήρισαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου “επαίσχυντη”.
“Έβγαλαν μια απόφαση με γνώμονα το χρήμα, τους προϋπολογισμούς και το κέρδος των εταιρειών. Όσα συμβαίνουν εκεί γίνονται εν γνώσει των ΗΠΑ”, δήλωσε στο περιοδικό Fortune ο επικεφαλής της οργάνωσης “Διεθνείς Υπερασπιστές Δικαιωμάτων” Τέρι Κολινγσγουόρθ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η οργάνωση θα καταθέσει νέα αγωγή στην οποία θα καταγγέλλει ότι οι αποφάσεις των Nestlé και Cargill στις ΗΠΑ συνδράμουν και ανοίγουν τον δρόμο για τη χρήση παιδιών-σκλάβων στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Πηγή: BBC