ΑΘΗΝΑ
20:55
|
28.09.2024
Ορατό το ενδεχόμενο επικράτησης του ακροδεξιού κόμματος της Μαριν Λεπέν σε πάνω από μία περιοχές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλιά, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά και από τον 2ο γύρο, που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιουνίου, εκτός εάν τα κόμματα κερδίσουν πάνω από 50% στον πρώτο γύρο.

Από τις εκλογές αυτές πρόκειται να αναδειχθούν νέες συνελεύσεις για τις 13 περιφέρειες και τα 96 τμήματα της ηπειρωτικής Γαλλίας, με τον Εθνικό Συναγερμό  (RN), το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, να προηγείται ήδη σε μία περιοχή για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα του France24.

Η ίδια η Λεπέν δεν είναι υποψήφια, αλλά αγωνίζεται σκληρά ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, οι οποίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αν και οι πολιτικοί της ακροδεξιάς προεδρεύουν σε ελάχιστες πόλεις, η διοίκηση μιας περιοχής με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων ευρώ και η εξουσία στα σχολεία, τις μεταφορές και την οικονομική ανάπτυξη θα προσδώσουν στη Λεπέν το είδος της νομιμότητας που λατρεύει, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Θα ήταν υπέροχο γι’ αυτήν και θα δημιουργούσε κάποια δυναμική στην προεδρική εκστρατεία, αν ο Εθνικός Συναγερμός κέρδιζε σε μια περιοχή» δήλωσε η Stephane Zumsteeg από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos στο AFP. 

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των εκλογών συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τοπικές δυναμικές και από ένα ποσοστό αποχής που αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 60%, περιορίζοντας το κατά πόσον θα πρέπει να θεωρηθούν ως δείκτες για τη μεγαλύτερη πολιτική εικόνα της χώρας, αναπόφευκτα, το αποτέλεσμα της Κυριακής θα διαμορφώσει τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, ιδίως όσον αφορά στη δύναμη και την ευελιξία της Λεπέν, καθώς και την κατάσταση του αποδυναμωμένου κόμματος του Μακρόν (LREM).

Η διατύπωση προβλέψεων είναι δύσκολη εξαιτίας του εκλογικού συστήματος των δύο σταδίων και του αντίκτυπου της στρατηγικής ψήφου, που συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τη συνεργασία των mainstream κομμάτων, προκειμένου να κρατήσουν την ακροδεξιά εκτός της εξουσίας. Ωστόσο, έρευνα που διεξήγαγαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων Ipsos και Sopra Steria την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι υποψήφιοι του RN ηγούνται σε έξι από τις 13 ηπειρωτικές περιοχές στον πρώτο γύρο, πράγμα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα την Κυριακή το βράδυ ενδέχεται να υποδηλώνουν σαρωτική κυριαρχία για το κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, λόγω της στρατηγικής κατά του RN, το κόμμα θα μπορούσε να χάσει εν τέλει στον δεύτερο γύρο, όπως συνέβη και στις τελευταίες εκλογές του 2015.

«Όσο αυξάνεται η αποχή, όσον αφορά στον αριθμό των ψήφων, οι πολιτικοί που κινούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος είναι οι νικητές», δήλωσε ο Pierre Lefebure, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και προσέθεσε ότι «το πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν κυριαρχεί παντού μόλις ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, με το RN να διαθέτει πλέον ένα πολύ αφοσιωμένο εκλογικό σώμα που έχει συγκροτηθεί από τις προεκλογικές εκστρατείες».

Η Antoine Bristielle, ειδικός της κοινής γνώμης στο αριστερό Ίδρυμα Jean-Jaures, πιστεύει ότι η ψηφοφορία θα χρησιμεύσει πιθανώς ως ένα άλλο βήμα για την εξομάλυνση της εικόνας της άκρας δεξιάς. «Δεν είναι ότι οι ιδέες του Εθνικού Συναγερμού είναι περισσότερο δημοφιλείς ή γίνονται πιο αποδεκτές από τη γαλλική κοινωνία» δήλωσε στο AFP. «Είναι ότι το κόμμα δεν τρομάζει πλέον τους ανθρώπους αρκετά, ώστε να πυροδοτήσει ένα κύμα αντιπολίτευσης» υπογράμμισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιδείνωση από βδομάδα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα