ΑΘΗΝΑ
18:20
|
05.11.2024
Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον 78 Λευκορώσων και οκτώ οντοτήτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον 78 Λευκορώσων και οκτώ οντοτήτων. Η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει της κλιμάκωσης των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και της βίαιης καταστολής της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων. Επιπλέον, ορίστηκαν επτά άτομα και μία οντότητα που υπόκεινται σε αυτόν τον νέο γύρο περιοριστικών μέτρων σε σχέση με την αναγκαστική και παράνομη προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Ποτασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα. Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι επίσης αρκετά εξέχοντα επιχειρηματικά πρόσωπα που υποστηρίζουν και επωφελούνται από το καθεστώς Λουκασένκο. Αυτές οι κυρώσεις, επομένως, στέλνουν ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στους υποστηρικτές του καθεστώτος ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στον Αλεξάντρ Λουκασένκο επιφέρει σημαντικό κόστος.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για τη Λευκορωσία ισχύουν τώρα για συνολικά 166 άτομα και 15 οντότητες. Εκείνοι στους οποίους έχουν υποβληθεί κυρώσεις υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που αναφέρονται. Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιών, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν μέσω της επικράτειας της ΕΕ.

Στις 24 και 25 Μαΐου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία καταδίκασε έντονα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair και κάλεσε το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρίσεις προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατόν βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων. Κατά συνέπεια, στις 4 Ιουνίου το Συμβούλιο αποφάσισε να εισαγάγει απαγόρευση της υπερπτήρησης του εναέριου χώρου της ΕΕ και της πρόσβασης σε αεροδρόμια της ΕΕ σε κάθε είδους αερομεταφορείς της Λευκορωσίας.

Ο στόχος αυτών των κυρώσεων είναι να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία της Λευκορωσίας για να ξεκινήσει έναν πραγματικό και χωρίς αποκλεισμούς εθνικό διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία και να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστολή.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια ειρηνική, δημοκρατική μετάβαση με μια ποικιλία μέσων, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Παράλληλα, είναι έτοιμη να εγκρίνει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων άλλων οικονομικών παραγόντων, εάν η κατάσταση στη Λευκορωσία δεν βελτιωθεί.

Κοινή δήλωση ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά για την Λευκορωσία

«Είμαστε ενωμένοι στη βαθιά ανησυχία μας για τις συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος Λουκασένκο στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το διεθνές δίκαιο» τονίζουν με κοινή δήλωσή τους ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς.

«Σήμερα, έχουμε αναλάβει συντονισμένες κυρώσεις ως απάντηση στην αναγκαστική προσγείωση της 23ης Μαΐου μιας πτήσης της Ryanair μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ και της πολιτικά υποκινούμενης σύλληψης του δημοσιογράφου Ρoμάν Πρoτασέβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα, καθώς και στη συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» σημειώνεται στην δήλωση.

« Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τις μακροχρόνιες δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Λευκορωσίας και είμαστε μαζί για να επιβάλουμε κόστος στο καθεστώς για την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων» υπογραμμίζεται.

«Είμαστε ενωμένοι ζητώντας από το καθεστώς να τερματίσει τις πρακτικές καταστολής εναντίον του λαού του. Είμαστε απογοητευμένοι που το καθεστώς επέλεξε να απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τήρηση των δημοκρατικών αρχών και τη δέσμευση με τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε περαιτέρω ενωμένοι στην έκκλησή μας για το καθεστώς Λουκασένκο να συνεργαστεί πλήρως με διεθνείς έρευνες για τα γεγονότα της 23ης Μαΐου» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς ζητούν την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την εφαρμογή των συστάσεων της ανεξάρτητης αποστολής εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μόσχας και την αρχή ενός ολοκληρωμένου και γνήσιου πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αρχών και των εκπροσώπων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, που διευκολύνεται από τον ΟΑΣΕ.

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ οφείλει να υποστηρίζει τη δημοκρατία και όσους αγωνίζονται γι’ αυτήν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί «να δείξει ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει την κοινωνία της Λευκορωσίας στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Euronews, σχολιάζοντας τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας που αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Όπως επεσήμανε οι κυρώσεις δεν «είναι ενάντια στην οικονομία της Λευκορωσίας, είναι ενάντια στο καθεστώς της Λευκορωσίας».

«Δεν έχουμε ξεχάσει το ζήτημα της πειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair», τόνισε. «Η Ελλάδα – καθώς το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από την Αθήνα για το Βίλνιους – εξετάζει εάν πρέπει να ξεκινήσει ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων».

Ερωτηθείς για το αν με αυτές τις κυρώσεις ο Λουκασένκο θα μπορούσε να στραφεί περαιτέρω προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο κ. Δένδιας σημείωσε «ότι αυτό είναι ένα ψεύτικο δίλημμα».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση – λόγω των αρχών της, λόγω των αξιών της, λόγω του DNA της – οφείλει να υποστηρίζει τη δημοκρατία και όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα είναι φιλοσοφία», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα