ΑΘΗΝΑ
19:37
|
25.04.2024
Το νομοσχέδιο για την «Αμυντική κ Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ Ελλάδας» προωθείται στην Ολομέλεια της Γερουσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εγκρίθηκε απόψε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την «Αμυντική κ Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ Ελλάδας» από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε ότι «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά μια αναγνώριση της ισχυρής διμερούς σχέσης, ενισχύει την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και ενισχύει την πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

«Καθώς αυτό το σημαντικό διακομματικό νομοσχέδιο οδεύει προς κατάθεση στην ολομέλεια της Γερουσίας για πλήρη εξέταση, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας βελτιώνει την αμυντική της συνεργασία με την Ελλάδα» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και ευχαρίστησε τους συναδέλφους της επιτροπής που ψήφισαν για να στείλουν αυτό το νομοσχέδιο στην Γερουσία για να υποστηρίξουν “έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας” στην Ανατολική Μεσόγειο και έναν αξιόλογο σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Ακολούθως το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί και από την Ολομέλεια της Γερουσίας, όπου έχουν ισχυρή επιρροή ο Μπομπ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο, που επίσης συνυπογράφει το σχέδιο νόμου.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας το νομοσχέδιο για την  αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

Με το νομοσχέδιο αυτό, η αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και της Αμερικής θεωρείται πως θα ενισχυθεί εξασφαλίζοντας κέρδη για τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου αμυντικής “συνεργασίας” ΗΠΑ-Ελλάδας μεταξύ άλλων αφορούν:

  • Την φερόμενη αναγόρευση της Ελλάδας σε “πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.
  • Επεκταση της μορφής συνεργασίας στο σχήμα 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών καθώς εκτιμήθηκε σαν “επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας” σε ενεργειακά θέματα.
  • Εμβάθυνση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με στόχο την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.
  • Τη συνέχιση της μετάβασης του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ελλάδας από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του “ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος”.
  • Συνέχιση “εμβάθυνσης” των εταιρικών σχέσεων των ΗΠΑ με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.
  • Υποστήριξη από τις ΗΠΑ της πώλησης μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.
  • Συνέχιση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET).
  • Υποστήριξη κοινών ασκήσεων συνεργασίας από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
  • Υποστήριξη από την “Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ” (United States Development Finance Corporation) ιδιωτικών επενδύσεων σε “στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα” ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της χώρας.
  • Πενταετή παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα ώστε να περιλαμβάνει “βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις”σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Επαναφορά από την αμερικανική κυβέρνηση των κονδυλίων που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας, τα οποία, όμως, είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 στο πρόγραμμα για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με των ΗΠΑ με το Μεξικό.
  • Ίδρυση του Κέντρου Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο East Med Act (για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου).
Την Τρίτη στη Γερουσία το νέο νομοσχέδιο για αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα