Με κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου και στα μνημεία των σοβιετικών πόλεων-ηρώων, όπου θυσιάστηκαν περισσότερα από 27 εκατομμύρια άνθρωποι, τίμησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την 80ή επέτειο από την εισβολή των ναζί στη Σοβιετική Ένωση τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου.
Περιστοιχισμένος από βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, βραβευμένους νέους και ευέλπιδες, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι ναζί εισβολείς δεν αρκέστηκαν στην κατάληψη ξένης γης, αλλά θέλησαν «να εξοντώσουν το λαό μας και όσοι απομείνουν, να μετατραπούν σε δούλους, στερούμενοι τη μητρική τους γλώσσα, τις παραδόσεις των προγόνων και του πολιτισμού μας, τέτοια βάναυση γενοκτονία δεν είχε γνωρίσει η ιστορία».
Ο Β.Πούτιν θύμισε «την πνευματική ενότητα, τον μαζικό ηρωισμό του σοβιετικού λαού, την πίστη των ανθρώπων στο θρίαμβο της δικαιοσύνης και στη Νίκη μας, που αποκτούσε ανυπέρβλητη ισχύ» κι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα διατηρήσουμε αυτή τη μνήμη, αυτή την αλήθεια για τον πόλεμο». Και συνέχισε:
«Κάνουμε και θα κάνουμε το παν, ώστε η χώρα μας, η Πατρίδα μας, να είναι πάντα μεγάλη και ισχυρή δύναμη, και πάντα θα είμαστε ευγνώμονες στους νικητές που εισήλθαν στην αθανασία, σ’ εκείνους, που χάρισαν σ΄ εμάς, τις μελλοντικές γενιές, τη ζωή και την ειρήνη».
Το άρθρο Πούτιν στην Die Zeit
Νωρίτερα το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό κείμενο του άρθρου του Βλαντίμιρ Πούτιν, που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit με τον τίτλο «Να είμαστε ανοιχτοί, παρά το παρελθόν».
Εκεί ο πρόεδρος Πούτιν, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «όποιος κι αν προσπαθεί τώρα να ξαναγράψει τις σελίδες του παρελθόντος, η αλήθεια είναι ότι ο σοβιετικός στρατιώτης ήρθε στη γη της Γερμανίας όχι για να εκδικηθεί τους Γερμανούς, αλλά με την ευγενή, μεγάλη αποστολή του ελευθερωτή. Για εμάς είναι ιερή η μνήμη των ηρώων, που αγωνίστηκαν με τον ναζισμό. Με ευγνωμοσύνη θυμόμαστε τους συμμάχους στην αντιχιτλερική συμμαχία, τους μετέχοντες στην Αντίσταση, τους γερμανούς αντιφασίστες, που έφεραν πιο κοντά την κοινή Νίκη».
Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι με τη «συμφωνία του αιώνα» μεταξύ ΟΔΓ και ΕΣΣΔ το 1970 για την μακρόχρονη εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη θεμελιώθηκε η ενεργειακή συνεργασία στην ήπειρο, που αποτέλεσε τη βάση «των μεγάλων σχεδίων, που ακολούθησαν, μεταξύ αυτών και η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream».
Αναφερόμενος στο τέλος του ψυχρού πολέμου, ο Βλ. Πούτιν γράφει ότι η Ρωσία ήλπισε πως «θα καταστεί μια κοινή νίκη για την Ευρώπη» και ότι λίγο απέχει η υλοποίηση «του ονείρου του Σαρλ Ντε Γκολ για μια ενιαία ήπειρο, όχι τόσο γεωγραφικά από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, αλλά πολιτισμικά, από τη Λισαβώνα έως το Βλαδιβοστόκ». Ωστόσο παρατήρησε πως «κυριάρχησε μια άλλη προσέγγιση, βάση της οποίας ήταν η διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αποτελούσε απολίθωμα του ψυχρού πολέμου, καθώς δημιουργήθηκε για την αντιπαράθεση εκείνης της εποχής».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας «η κίνηση ακριβώς της Συμμαχίας προς Ανατολάς, η οποία μάλιστα ξεκίνησε, πείθοντας ουσιαστικά τη σοβιετική ηγεσία για την ένταξη της ενωμένης Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, αποτέλεσε τη βάση της ραγδαίας αύξησης της αμοιβαίας δυσπιστίας στην Ευρώπη και οι υποσχέσεις, που δόθηκαν τότε προφορικά (σ.σ. στη Ρωσία) ότι “δεν στρέφεται εναντίον σας” και ότι “τα σύνορα της Συμμαχίας δεν θα σας πλησιάσουν”, γρήγορα ξεχάστηκαν».
Τα πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ
Κατά τον Β.Πούτιν από το 1999 ακολούθησαν πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, στη Συμμαχία εισήλθαν 14 νέα κράτη, μεταξύ αυτών και πρώην Δημοκρατίες της Σ.Ένωσης, γεγονός, που, κατά τη γνώμη του «έθαψαν ουσιαστικά τις ελπίδες να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές στην ήπειρο».
Ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνει επίσης στο άρθρο του:
«Πολύ περισσότερο, πολλές χώρες τέθηκαν ενώπιον της τεχνητής επιλογής, να ταχθούν είτε με τη συλλογική Δύση είτε με τη Ρωσία. Πρακτικά αυτό ήταν ένα τελεσίγραφο. Και ποιες συνέπειες είχε αυτή η επιθετική πολιτική, το βλέπουμε από το παράδειγμα της ουκρανικής τραγωδίας του 2014. Η Ευρώπη ενεργά υποστήριξε το αντισυνταγματικό ένοπλο πραξικόπημα στην Ουκρανία. Από εκεί άρχισαν όλα. Γιατί χρειαζόταν να γίνει αυτό; Ο τότε εν ενεργεία πρόεδρος Γιανουκόβιτς ήδη είχε συμφωνήσει με όλες τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης. Γιατί οι ΗΠΑ οργάνωσαν το πραξικόπημα και οι αναποφάσιστες χώρες της Ευρώπης το υποστήριξαν, προκαλώντας τη διάσπαση στην ίδια την Ουκρανία και την έξοδο της Κριμαίας από τη σύνθεσή της;».
Κατά τον Β.Πούτιν:
«Τώρα όλο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας έχει εκφυλιστεί πολύ. Αυξάνεται η ένταση, καθίσταται πραγματικοί οι κίνδυνοι ενός νέου κυνηγητού των εξοπλισμών. Χάνουμε τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες μας προσφέρει η συνεργασίας», η σημασία της οποίας ενισχύεται την περίοδο της πανδημίας, καθώς «όλη η μεταπολεμική ιστορία της Μεγάλης Ευρώπης επιβεβαιώνει: η ακμή και η ασφάλεια της κοινής μας ηπείρου είναι δυνατές μόνο με κοινές προσπάθειες όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Διότι η Ρωσία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη. Και αισθανόμαστε τον αδιάσπαστο πολιτιστικό και ιστορικό δεσμό με την Ευρώπη».
Και ο Ρώσος πρόεδρος καταλήγει:
«Είμαστε ανοιχτοί στην έντιμη εποικοδομητική συνεργασία. Αυτό επιβεβαιώνει και η ιδέα μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου συνεργασίας και ασφάλειας από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό ωκεανό, ο οποίος θα συμπεριελάμβανε διαφορετικά σχήματα ολοκλήρωσης, μεταξύ αυτών την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Θα επαναλάβω ξανά: Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης μιας καθολικής εταιρικής σχέσης με την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά θέματα, που έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον. Είναι η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα, η υγεία και η παιδεία, η ψηφιοποίηση, η ενέργεια, ο πολιτισμός, η επιστήμη και η τεχνολογία, η επίλυση των κλιματικών και οικολογικών προβλημάτων.
Ο κόσμος αναπτύσσεται δυναμικά, αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και απειλές. Κι εμείς απλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να κουβαλάμε μαζί μας το φορτίο των παρεξηγήσεων, των προσβολών, των συγκρούσεων και των λαθών του παρελθόντος. Το βάρος, το οποίο θα μας εμποδίζει να επικεντρωθούμε στην επίλυση των επίκαιρων προβλημάτων.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μας χρειάζεται να αναγνωρίσουμε αυτά τα λάθη και να τα διορθώσουμε. Κοινός μας και αδιαμφισβήτητος στόχος είναι να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια στην ήπειρο, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, ένας κοινός χώρος ισότιμης συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης όλων στο όνομα της ακμής της Ευρώπης και του κόσμου συνολικά».
Σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα αναφέρει:
«Στις 22 Ιουνίου 1941 η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε δόλια στη Σοβιετική Ένωση. Στον Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο της ΕΣΣΔ εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας σκοτώθηκαν πάνω από 27 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες. Δεν έχουμε δικαίωμα να το ξεχάσουμε. Αν ξεχάσουμε, ποιοι θα είμαστε ».
Πηγή: Ανταποκριτής του ΑΠΕ ΜΠΕ Θανάσης, Αυγερινός