ΑΘΗΝΑ
04:55
|
24.04.2024
Απεικονίζει χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο του Παρισιού – Ο πίνακας παρέμενε σε ιδιωτική συλλογή για περισσότερο από έναν αιώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καμπαρέ, όπως το Μουλέν Ρουζ, κατάμεστα χαμαιτυπεία, οι δρόμοι του Παρισιού και ειδικά της συνοικίας της Μονμάρτης, οι περίφημες αφίσες. Αυτές είναι οι κλασικές εικόνες στους καμβάδες του Γάλλου μετα-ιμπρεσιονιστή Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ, ενός εκ των σημαντικότερων ζωγράφων του 19ου αιώνα και της επονομαζόμενης Μπελ Επόκ. Ωστόσο, στις 29 Ιουνίου βγαίνει σε δημοπρασία ένα σπάνιο και μοναδικό ως προς τη θεματική του έργο του καλλιτέχνη, το οποίο απεικονίζει μια χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Γαλλίας.

Ο πίνακας με τον τίτλο “Une opération par le Docteur Péan à l’Hôpital International” (σ.σ. “Μία εγχείρηση από τον Γιατρό Πεάν στο Διεθνές Νοσοκομείο”) δημοπρατείται από τον οίκο Artcurial Auctions στο πλαίσιο μιας Ιμπρεσιονιστικών και Μοντέρνων έργων τέχνης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του πίνακα τοποθετούν τις σχετικές εκτιμήσεις εντός ψαλίδας της των 600.000 με 900.000 ευρώ.

Ο πίνακας, έργο του 1891, παρέμεινε στα χέρια της οικογένειας του Φρεντερίκ Μπομγκαρτέν, γιατρού του Λοτρέκ, για περισσότερο από έναν αιώνα. Ο καλλιτέχνης τον δώρισε με το που τον ολοκλήρωσε. Μόνον δύο άλλοι πίνακες του Λοτρέκ έχουν ως θέμα τα νοσοκομεία: το πορτρέτο του γιατρού Πεάν σε “Επέμβαση τραχειοτομής”, έργο του 1891 που σήμερα αποτελεί μέρος της συλλογής του Clark Art Institute στο Γουίλιαμσον στις ΗΠΑ και το “Εξέταση στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού”, έργο του 1901 που εκτίθεται στο Μουσείο Τουλούζ-Λοτρέκ στην Αλμπί της Γαλλίας. Ο πίνακας που δημοπρατείται αυτόν τον μήνα είναι το μοναδικό έργο που έως σήμερα βρισκόταν σε ιδιωτικά χέρια.

Πρόκειται για μια εξαιρετική μαρτυρία του νοσοκομειακού περιβάλλοντος εκείνης της εποχής, με το οποίο ο καλλιτέχνης ήταν εξοικειωμένος, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του.  Ο γιατρός Μπομγκαρτέν και ο γιατρός Πεάν, φημισμένος χειρουργός εκείνης της εποχής, επέτρεψαν στον Λοτρέκ να παρακολουθήσει τη χειρουργική επέμβαση.

“Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά αυτού του πίνακα, το θέμα του και η ιστορία του τον καθιστούν ένα από τα πιο μοναδικά έργα του Τουλούζ Λοτρέκ. Αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά του καλλιτέχνη που εδώ και πολλά χρόνια κάνει εμφάνιση στην αγορά του Παρισιού” υπογράμμισε ο Μπρούνο Ζομπέρ, διευθυντής του τμήματος Ιμπρεσιονιστικών και Μοντέρνων έργων τέχνης στον οίκο Artcurial Auctions.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά τον Γιάννη Φέρτη με ένα συγκινητικό βίντεο

Η Rowling τάχθηκε υπέρ του Voldemort και κατέστρεψε μια γενιά

Νέες ανακαλύψεις στην Πομπηία: Τοιχογραφίες με την Ωραία Ελένη και τον Θεό Απόλλωνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα