ΑΘΗΝΑ
17:53
|
19.04.2024
Μπλόκαραν την πρόσβαση στους ιστότοπους με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ή μεροληπτικών πληροφοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν την πρόσβαση σε δεκάδες ιρανικούς ενημερωτικούς ιστότοπους με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ή μεροληπτικών πληροφοριών. Συνολικά 33 ιστότοποι βρέθηκαν χθες Τρίτη εκτός διαδικτύου ενώ το μήνυμα που εμφανιζόταν στην αρχική σελίδα των ιρανικών ΜΜΕ ανέφερε ότι “κατασχέθηκαν” από την αμερικανική κυβέρνηση. Το μήνυμα συνοδεύεται από τα σήματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) και του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο των Αμερικανών μπήκαν οι ιστότοποι των ενημερωτικών τηλεοπτικών σταθμών Al Alam και Press-TV καθώς και το κανάλι Al Masirah των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

Το Press TV, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007, είναι μια διεθνής αγγλόφωνη υπηρεσία της κρατικής υπηρεσίας μέσων ενημέρωσης του Ιράν (IRIB). Το δίκτυο Al-Alam ξεκίνησε το πρόγραμμά του το 2003 μεταδίδει στα αραβικά, στα φαρσί και στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στο κοινό της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Το Press TV αρκέστηκε σε μια λιτή δήλωση για “συντονισμένη ενέργεια” από την πλευρά των ΗΠΑ κατά των ιρανικών μέσων ενημέρωσης. Το μήνυμα της κατάσχεσης εμφανίστηκε ακόμα και σε σιιτικά μέσα ενημέρωσης στο Αζερμπαϊτζάν και τη Νιγηρία με τους παρατηρητές να εκτιμούν ότι πρόκειται για μια επίθεση εξάρθρωσης των σιιτικών ιστοτόπων με θρησκευτικά και πολιτικά κίνητρα.

Η συντονισμένη αυτή ενέργεια των αμερικανικών αρχών έρχεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Τεχεράνης εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί.   

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε επικαλούμενο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι κατασχέθηκαν συνολικά 33 ιστότοποι που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Ένωσης Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης της Ισλαμικής Δημοκρατίας και τρεις ακόμα ιστότοποι που υποστηρίζονται από τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η κρατική υπηρεσία IRIB, υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργούν ορισμένα από αυτά τα κανάλια, κατήγγειλε το μπλοκάρισμα “των μέσων που αποκαλύπτουν τα εγκλήματα των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή”. “Ενώ η δημοκρατική κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι στηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, στην πράξη κλείνει τα μέσα ενημέρωσης”, στηρίζοντας το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, δύο ιστορικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, έχουν μπλοκαριστεί επίσης τα κανάλι Al-Allah, Palestine Al-Youm, Naba και Al-Kawthar.Πολλές από τις ιστοσελίδες που μπλόκαραν οι Αμερικανοί επανήλθαν στο διαδίκτυο μέσα σε διάστημα λίγων ωρών σε νέες διευθύνσεις (domain name).

Τον Οκτώβριο του 2020 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν “κατασχέσει” 92 ιστότοπους με την κατηγορία της διασποράς “ψευδών ειδήσεων” (fake news).

Πηγή: BBC, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα