ΑΘΗΝΑ
17:22
|
25.04.2024
Μετά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, ο εκδοτικός όμιλος “Next Digital” είχε ρευστότητα για “μερικές εβδομάδες”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εφημερίδα “Apple Daily” του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την παύση των εργασιών της καθώς μετά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, ο όμιλος “Next Digital” είχε ρευστότητα μόνο για “μερικές εβδομάδες”. Δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν την εξέλιξη ως πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στο Χονγκ Κονγκ.

Πριν από μία εβδομάδα οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας για έρευνα, η οποία συνδεόταν, σύμφωνα με τις αρχές, με τη δημοσίευση άρθρων που καλούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας και παραβίαζαν τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας. Κατά την επιδρομή των περίπου 500 αστυνομικών στα γραφεία συνελήφθησαν ο γενικός διευθυντής του εντύπου και πέντε ακόμα στελέχη με την κατηγορία της συνεργασίας με ξένες δυνάμεις. Δύο εκ των πέντε συλληφθέντων παραμένουν ακόμα υπό κράτηση.

Στη συνέχεια οι αρχές προχώρησαν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, ύψους περίπου 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ημερήσιας κυκλοφορίας εφημερίδα ασκεί κριτική τόσο στην τοπική ηγεσία του Χονγκ Κονγκ όσο και στην κεντρική ηγεσία του Πεκίνου. Ο ιδρυτής της, Τζίμι Λάι, βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της “Apple Daily” έγινε δύο ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου γνωστοποίησαν ότι το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας, η οποία μετρά 26 χρόνια κυκλοφορίας στο Χονγκ Κονγκ, θα τυπωθεί το αργότερο το “ερχόμενο Σάββατο” και ότι η ψηφιακή της έκδοση θα “κατέβει” από το διαδίκτυο στις 23:59 το βράδυ του Σαββάτου.

“Το κλείσιμο της Apple Daily θα υπονόμευε τη φήμη της πρώην βρετανικής αποικίας ως ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία και θα έστελνε μια προειδοποίηση σε άλλες εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για συμπαιγνία με μια ξένη χώρα”, σχολιάζουν μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα προς την εφημερίδα του Τζίμι Λάι.

Η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ υπεραμύνθηκε της σύλληψης των στελεχών της “Apple Daily” και απέρριψε την κατηγορία πως πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Τόνισε ότι η “ξένη” κριτική για την αστυνομική επιχείρηση είναι απλώς μια προσπάθεια αναδιατύπωσης πράξεων που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα