Με περιορισμένες προσδοκίες για ρεαλιστικά αποτελέσματα ξεκίνησε το μεσημέρι στο κτίριο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών η δεύτερη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη.
Η διάσκεψη έχει συνδιοργανωτές το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΗΕ και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ (Βρετανία,Γαλλία,Ιταλία) αραβικών χωρών (Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), της Τουρκίας και περιφερειακών οργανισμών όπως είναι ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση.
Δύο θεωρούνται οι βασικοί στόχοι της διάσκεψης: α) η αποχώρηση των χιλιάδων ξένων μισθοφόρων και των (τουρκικών) στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος και β) η διεξαγωγή των λιβυκών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.
Η λιβυκή κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και την υπουργό Εξωτερικών Νάζλα αλ Μανγκούς η οποία πρότεινε να γίνονται πιο τακτικά διεθνείς συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών “για να τερματιστεί η κρίση”..
Ο Λίβυος πρωθυπουργός, στη διάρκεια της ομιλίας του, ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της διεθνούς διάσκεψης και ισχυρίστηκε πως οι Λίβυοι “είναι ενωμένοι” και πως δεν θέλουν να επιστρέψουν στις συγκρούσεις του παρελθόντος.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν την έναρξη της δεύτερης διάσκεψης που πραγματοποιείται ενάμιση χρόνο από εκείνη της 19ης Ιανουαρίου 2020, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Γερμανίας, Χάικο Μάας, συναντήθηκαν και έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους για αποχώρηση “όλων” των ξένων στρατευμάτων και ενόπλων από το λιβυκό έδαφος.
Οι δύο υπουργοί ζήτησαν επίσης την διεξαγωγή των επικείμενων λιβυκών εκλογών απευθύνοντας έκκληση για μια Λιβύη “κυρίαρχη, σταθερή, ενωμένη και ασφαλή, ελεύθερη από κάθε εξωτερική επέμβαση”.
Πέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Γερμανίας στο Βερολίνο έχει μεταβεί για τις ανάγκες της διάσκεψης και ο Τούρκος ομόλογός τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ένα μήνα πριν είχε απορρίψει τις πιέσεις για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος με το επιχείρημα πως βρίσκονται εκεί με πρόσκληση της προηγούμενης λιβυκής κυβέρνησης…
“Εξοστρακισμένη” από τη διάσκεψη είναι για δεύτερη φορά η Ελλάδα καθώς η Γερμανία έδειξε ξεκάθαρα πως προτιμά τις απρόσκοπτες στενές σχέσεις με την Τουρκία και τις αγορές της, παρά με την εταίρο της στην ΕΕ, Ελλάδα.
Το θέμα είχε θέσει και δημοσίως την περασμένη Δευτέρα στο Κάιρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Α.Φ.Σίσι εκφράζοντας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, την έντονη δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό της της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.