ΑΘΗΝΑ
13:30
|
25.04.2024
Το σχέδιο προωθείται από την πορτογαλική προεδρία της ΕΕ και αφορά την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έγκριση στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στην Μοζαμβίκη με στόχο την εκπαίδευση του στρατού της χώρας κατά τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους” που εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος αμάχων και οικονομικών στόχων αναμένεται να εγκρίνουν στις 12 Ιουλίου οι χώρες-μέλη.

Την είδηση ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Αουγκόστου Σάντος Σίλβα στη διάρκεια κατάθεσής του σε κοινοβουλευτική επιτροπή στη Λισαβόνα.

Εικόνα

Όπως εξήγησε η έγκριση της αποστολής στρατιωτικών εκπαιδευτών από χώρες της ΕΕ στην Μοζαμβίκη θα τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί στις 12 Ιουλίου.

“Ελπίζουμε πως θα εγκριθεί και επίσημα ώστε να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή αποστολή για την υποστήριξη της Μοζαμβίκης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας” είπε ο Σάντος Σίλβα αναφερόμενος σε αυτή την πρώην πορτογαλική αποικία.

Η Μοζαμβίκη αντιμετωπίζει τις κλιμακούμενες επιθέσεις τζιχαντιστών από το 2017. Ωστόσο η χειρότερη κρίση διαδραματίστηκε τον περασμένο Απρίλιο στην βόρεια επαρχία, Κάμπου Ντελγάδου ανοικτά της οποίας υπάρχουν σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα που είχε αναλάβει να εκμεταλλευτούν μία γαλλική (ΤΟΤΑΛ) και μία αμερικανική εταιρία (Σεβρόν-Τεξάκο) Ενέργειας.

SADC Leader: Cabo Delgado Terrorists are 'Inhumane Killers' - Tinzwei

Η πολύνεκρη επίθεση των τζιχαντιστών ωστόσο έβαλε φρένο στις δραστηριότητες των ξένων εταιριών Ενέργειας στη βόρεια Μοζαμβίκη προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στην κυβέρνηση της χώρας.

Η Πορτογαλία που έχει ως τις 30 Ιουνίου την προεδρία της ΕΕ είχε αναλάβει να προωθήσει την ένοπλη αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Μοζαμβίκη για προφανείς λόγους.

Nωρίτερα σήμερα η “Νοτιοαφρικανική Κοινότητα” SADC αποφάσισε την αποστολή στρατευμάτων στη Μοζαμβίκη για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα