ΑΘΗΝΑ
12:07
|
24.04.2024
Ο θάνατος του αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την ιδιαιτέρως βίαιη επιχείρηση σύλληψής του στο σπίτι του θύματος στη Χεβρώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδήλωση εκατοντάδων ατόμων προκάλεσε το απόγευμα στο κέντρο της Ραμάλας στην Δυτική Όχθη ο (υπό περίεργες συνθήκες) θάνατος του 44χρονου Παλαιστίνιου αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή και γνωστού επικριτή του Παλαιστίνου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, Νιζάρ Μπανάτ.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την άγρια επίθεση με λοστό και σπρέι πιπεριού που δέχθηκε σήμερα, ξημερώματα, μέσα στο σπίτι του, στη Χεβρώνα, από 25 άνδρες των…παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Palestinians protest death of activist Nizar Banat in PA police custody |  Middle East Eye

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μέλη της οικογένειας του θύματος, λίγο μετά τις 3.30 π.μ. ένοπλοι φρουροί ασφαλείας άρχισαν να σπάνε παράθυρα και πόρτες και να πραγματοποιούν εισβολή στο σπίτι του Νιζάρ Μπανάτ κοντά στη Χεβρώνα.

Τον έπιασαν και άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα επί περίπου 10 λεπτά με διαδοχικά χτυπήματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος.

Στη συνέχεια τον ψέκασαν στο πρόσωπο με σπρέι πιπεριού, τον ακινητοποίησαν, τον έγδυσαν και τον έσυραν σε αυτοκίνητο των δυνάμεων ασφαλείας οδηγώντας τον σε άγνωστη κατεύθυνση.

Palestinians protest death of activist Nizar Banat in PA police custody |  Middle East Eye

Λίγες ώρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του, ο διοικητής της Χεβρώνας Τζιμπρίν αλ Μπάκρι δήλωσε πως η επιχείρηση “σύλληψής” του έγινε κατόπιν εντολής Παλαιστίνιου Γενικού Εισαγγελέα δίχως ωστόσο να διευκρινίσει με ποια δικαιολογία επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο. Ανακοίνωσε το θάνατό του “μετά από επιδείνωση της υγείας του”.

A member of Palestinian Authority forces wields a baton during the demonstration in memory of Nizar Banat in Ramallah on 24 June 2021 (MEE/Shatha Hammad)

Ο 44χρονος Νιζάρ Μπανάτ ήταν υποψήφιος στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 22 Μάη αλλά ακυρώθηκαν με αφορμή την άρνηση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν τη διεξαγωγή τους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Μπανάτ είχε καταγγείλει πολλές φορές στην Παλαιστινιακή Αρχή και το κόμμα Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς για διαφθορά και “σήψη”.

Προ μηνών είχε καλέσει την ΕΕ , άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας και χρηματοδότησης της Παλαιστινιακής Αρχής υποστηρίζοντας ότι δρα κατά των συμφερόντων του παλαιστινιακού λαού.

Φύγε Αμπάς! Φύγε!

Η απογευματινή διαδήλωση στη Ραμάλα εξελίχθηκε σε κινητοποίηση με συνθήματα κατά του προέδρου Αμπάς και της Παλαιστινιακής Αρχής.

A protester in Ramallah holds a sign reading "The regime wants the downfall of the people" on 24 June 2021, after Nizar Banat's death (MEE/Shatha Hammad)

“Φύγε Αμπάς! Φύγε!”, “Με την ψυχή και το αίμα μας θα σε υπερασπιστούμε Νιζάρ!” φώναζαν οι διαδηλωτές.

Palestinians protest against the death in custody of activist Nizar Banat in Ramallah, in the occupied West Bank (24 June 2021)

Η κινητοποίηση ωστόσο λίγη ώρα αργότερα διαλύθηκε βίαια με επέμβαση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, με τη χρήση δακρυγόνων και γκλομπ.

Συγκρότηση “επιτροπής έρευνας”

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ φαίνεται πως θορυβήθηκε από τις έντονες αντιδράσεις.

Ανακοίνωσε αργότερα τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής από το υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή ιοατροδικαστή που θα επιλέξει η οικογένεια του θύματος με σκοπό τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του 44χρονου αντιπολιτευόμενου πολιτικού και την απόδωση “ευθυνών”.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πολιτικού Γραφείου από το αντιπολιτευόμενο “Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης”,(DFLP), αμφισβήτησε την “αμεροληψία” της επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης, απαιτώντας “ανεξάρτητη έρευνα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα