“Μία εικόνα, χίλιες λέξεις” αναφέρει ένα γνωστό, σχεδόν τετριμμένο κινέζικο ρητό. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση η κινέζικη ρήση δείχνει να κολλάει “γάντι” στην περίπτωση ενός έγχρωμου σκίτσου που κυκλοφόρησε λίγες μέρες μετά τη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πλούσιων χωρών (G7) και έγινε ανάρπαστο σε κινέζικα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τον τίτλο: “The Last G7”, σε μία έμμεση αναφορά στον γνωστό πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, “Τελευταίο Δείπνο” και την τελευταία σύνοδο κορυφής του G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας.
Το έργο του Ντα Βίντσι αναφέρεται στο τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους 12 μαθητές του και συχνά ταυτίζεται με την έννοια της προδοσίας.
Σχετικά, εάν όχι το ίδιο μεγαλοφυές, αποδεικνύεται το έργο του Κινέζου καλλιτέχνη που αυτοαποκαλείται “Bantonglaoatang”.
Το σκίτσο τού έγινε σε λίγες ώρες ανάρπαστο συγκεντρώνοντας πάνω από 700.000 θεάσεις στην δημοφιλή κινέζικη πλατφόρμα Sina Weibo που έχει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες.
Στο κέντρο του σκίτσου (σαν άλλος…Ιησούς) φιγουράρει ένας φαλακρός αετός που φορά στο κεφάλι καπέλο με την αμερικάνικη σημαία και έχει μπροστά του ένα μηχάνημα εκτύπωσης χρήματος με ποιότητα χαρτιού…τουαλέτας! Πάνω από τα κεφάλια των ζώων φιγουράρει η φράση-κλειδί:“Μέσω αυτού, μπορούμε ακόμη να κυριαρχήσουμε στον κόσμο”.
“Κρασί”- δηλητήριο
Στο γυάλινο ποτήρι, που έχει μπροστά του ο αμερικάνικος αετός, δεν υπάρχει κρασί, αλλά ένα πράσινο υγρό που παραπέμπει σε ραδιενεργά απόβλητα από το ιαπωνικό πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα.
Ο ίδιος πράσινος “ζωμός” έχει γεμίσει τα ποτήρια και των άλλων ζώων.
Στα αριστερά του αετού (ΗΠΑ), είναι ένας γκρίζος λύκος, που κατά τους Κινέζους χρήστες της πλατφόρμας (και όχι μόνον) συμβολίζει την Ιταλία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εντάχθηκε στη σινική πρωτοβουλία “Ένας Δρόμος, Μία Ζώνη” και αντιτίθεται (όσο μπορεί) στις πιέσεις των ΗΠΑ για αντιπαράθεση με την Κίνα.
Δίπλα στον λύκο, φιγουράρει όρθιος ένας σκύλος της ιαπωνικής ράτσας Ακίτα που κερνά…ραδιενεργό “χυμό” και πιο πέρα κάθεται ένα καγκουρό (σύμβολο της Αυστραλίας) που με λαχτάρα και απληστία απλώνει τα χέρια σε μία στοίβα αμερικανικά δολάρια. (Μολονότι έχουν τυπωθεί σε χαρτί τουαλέτας…).
Μαύρο γεράκι με νύχια γαμψά…
Πιο διακριτική αλλά σκοτεινή είναι η παρουσία ενός μαύρου γερακιού που δείχνει να συμβολίζει τη Γερμανία που αγνοεί τον αετό (ΗΠΑ) εστιάζοντας το βλέμμα στον απέναντι πετεινό (Γαλλία)…
Στα δεξιά του αετού φιγουράρει ένα λιοντάρι, με καπέλο στα χρώματα της βρετανικής σημαίας, και πιο δίπλα του μία βίδρα που συμβολίζει τον Καναδά, καθώς φορά κατακόκκινο πανωφόρι και καπέλο με σήμα όχι το κλασικό καναδικό πλατανόφυλλο αλλά το σύμβολο …της κάνναβης.
Ακριβώς δίπλα του στέκεται ένας προβληματισμένος πετεινός (σύμβολο της Γαλλίας) που κρατά σημειώσεις, έχοντας στο πλευρό του έναν καθιστό ελέφαντα (Ινδία).
Η ουσία είναι (και…) στις λεπτομέρειες
Το ιδιοφυές σκίτσο είναι γεμάτο από ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που μερικές φορές προδίδουν πιο καυστική διάθεση σχολιασμού της επικαιρότητας στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης γεωπολιτικών αντιπάλων της Κίνας και εκ δυσμάς και εξ ανατολών…
Κάτω από μηχάνημα εκτύπωσης δολαρίων, για παράδειγμα, φιγουράρουν δύο πράσινα βατραχάκια που “κοιτούν” ή κρατούν τα χαρτονομίσματα ενώ παραδίπλα από τα χέρια του αετού υπάρχουν δύο κομμάτια βαμβάκι με αίμα που παραπέμπουν στην σκλαβιά των μαύρων στην Αφρική, χάρη στην απλήρωτη εργασία των οποίων δημιουργήθηκε ο αμερικανικός πλούτος.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές και άλλες “ζουμερές” λεπτομέρειες στο σκίτσο, οδήγησαν αρκετούς στο μάλλον πρόδηλο μήνυμα πως αυτή η ομάδα αταίριαστων και αντιτιθέμενων συμφερόντων, δύσκολα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε “ένωση” κατά της Κίνας…