ΑΘΗΝΑ
06:54
|
25.04.2024
Το Ιράν λέει ότι η πυρηνική συμφωνία μπορεί να σωθεί, αλλά η Τεχεράνη δεν θα θα βρίσκεται δια παντός σε διαπραγματεύσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Λόγω της σταθερής του δέσμευσης για τη διάσωση μιας συμφωνίας που οι ΗΠΑ προσπάθησαν να τορπιλίσουν, το Ιράν ήταν η πιο ενεργή πλευρά στη Βιέννη, φέρνοντας τις περισσότερες προτάσεις» δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Saeed Khatibzadeh, αναφερόμενος στις διαπραγματευτικές συνομιλίες με στόχο την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου. Ωστόσο, σημείωσε πως η Τεχεράνη «δεν θα διαπραγματεύεται για πάντα».

«Ακόμα πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την αποτυχημένη κληρονομιά του Τραμπ» προσέθεσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ ζήτησε άμεση απάντηση από το Ιράν σχετικά με το εάν θα επανέλθει στη συμφωνία παρακολούθησης της πυρηνικής δραστηριότητας, που έληξε εν μία νυκτί, με ιρανό εκπρόσωπο να απαντά ότι η Τεχεράνη δεν έχει καμία υποχρέωση να απαντήσει. Οι συνομιλίες της Βιέννης, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο, έχουν σταματήσει και αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά τον Ιούλιο, ωστόσο εάν το Ιράν δεν επανέλθει στη συμφωνία παρακολούθησης, αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό σύμφωνο. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν δέχθηκε να συμμετάσχει σε έμμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας που είχε συναφθεί το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και έξι δυνάμεων που επέβαλαν περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης ως αντάλλαγμα για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει την επαναφορά του Ιράν στο σύμφωνο. Αξιωματούχοι όλων των πλευρών δήλωσαν ότι υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν από την αποκατάσταση της συμφωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα