ΑΘΗΝΑ
00:54
|
17.09.2021
Δεκάδες δημοσιογράφοι κατήγγειλαν τη στυγνή αστυνομική βία (με τις ευλογίες της κυβέρνησης Ερντογάν) σε βάρος συναδέλφων τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άσκηση στυγνής αστυνομικής βίας σε βάρος τους καταδίκασαν σήμερα δεκάδες δημοσιογράφοι διαδηλώνοντας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την αστυνομική βία σε βάρος τους.

Εικόνα

Αφορμή έδωσε η βίαιη σύλληψη ενός φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για τον πολυβραβευμένο δημοσιογράφο Μπουλέντ Κιλίτς που συνελήφθη βιαίως το Σάββατο, ενώ κάλυπτε την Πορεία Υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη σύλληψή του, αστυνομικοί πίεσαν με το γόνατό τους τον λαιμό και την πλάτη του, δυσχεραίνοντας την αναπνοή του.

Εικόνα

Ο Κιλίτς οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από ώρες. Κατέθεσε μήνυση για «σύλληψη με βιαιοπραγίες».

Για να καταγγείλουν τη βάναυση συμπεριφορά σε βάρος του Κιλίτς, περίπου 80 άνθρωποι, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στο κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας «ο Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί» και «ένας ελεύθερος Τύπος και μια ελεύθερη χώρα».

Καμιά 20αριά άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην ’Αγκυρα κρατώντας φωτογραφίες, όπου διακρινόταν ο Κιλίτς να βρίσκεται ακινητοποιημένος στο έδαφος και πλακάτ στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα «δεν μπορώ πλέον να αναπνεύσω».

Η Εσρά Κοτζάκ Μαϊντά μιλώντας με την ιδιότητα της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουρκίας τόνισε πως οι άνθρωποι του Τύπου στην χώρα αυτή είναι συχνά θύματα βιαιοπραγιών μόνον και μόνον επειδή πολύ απλά κάνουν τη δουλειά τους.

Ο αντιπρόσωπος στην Τουρκία της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) Ερόλ Οντέρογλου κάλεσε την κυβέρνηση να «δώσει σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να τερματίσουν αυτές τις απαράδεκτες και άδικες πρακτικές, προτού να είναι πολύ αργά».

Σε μια επιστολή που εστάλη στις τουρκικές αρχές, ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου, Φαμπρίς Φριές, «διαμαρτυρήθηκε έντονα» για τη σύλληψη του Κιλίτς και ζήτησε «να ερευνηθεί χωρίς καθυστέρηση αυτό το περιστατικό και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν να λογοδοτήσουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνεργασία Μακρόν-Μέρκελ μέχρι τη νέα γερμανική κυβέρνηση

Παλαιστινιακές δημοτικές εκλογές τον Δεκέμβριο

Γερμανία–Δημοσκόπηση: Σταθερά πρώτοι SPD και Σολτς

Σύνοδος κορυφής EUMED 9 στη “σκιά” της συμφωνίας AUKUS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα