Aπόφαση-σταθμό για τους συμβασιούχους του δημοσίου αποτελεί η ετυμηγορία της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που ανατρέπει την ισχύουσα νομολογία.
Σύμφωνα με την απόφαση, ακόμη και όταν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου στο Δημόσιο κρίνονται άκυρες, οι εργαζόμενοι δικαιούνται πλήρως τις αποδοχές τους. Μέχρι τώρα αν η πρόσληψη δεν ήταν καθ’ όλα νόμιμη, τότε ο εργαζόμενος όχι μόνο έχανε τη δουλειά του αλλά και τα δεδουλευμένα του, παρ’ όλο που το Δημόσιο ή οι λοιποί φορείς του δημόσιου τομέα αποδέχονταν κανονικά την εργασία του.
Η υπόθεση που κρίθηκε από την Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αφορά εργαζομένους στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου οι οποίοι εμφανίζονταν ως μαθητευόμενοι (stage) από το 2003, ενώ στην πραγματικότητα -όπως είχε αποφανθεί το Εφετείο Λάρισας- παρείχαν επί πολλά χρόνια την εργασία τους, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, οι οποίοι εργάζονταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
Με την απόφαση 4/2021 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι σε περίπτωση άκυρης σύμβασης εργασίας, αλλά και γενικότερα σύμβασης παροχής υπηρεσιών (συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, stage κ.λπ.), ο πλουτισμός του εργοδότη συνίσταται σε αυτήν καθ’ εαυτήν την εργασία που έλαβε και η οποία ενσωματώθηκε στην υπάρχουσα περιουσία του, από την οποία και δεν μπορεί πλέον να αποχωριστεί. Δηλαδή, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, ο πλουτισμός του εργοδότη υπάρχει ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως εάν η σύμβαση είναι άκυρη. Γιατί ακόμη και αν είναι άκυρη, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να πλουτίσει αδικαιολόγητα σε βάρος του εργαζομένου του.
Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, το αν ο εργοδότης θα απασχολούσε ή θα μπορούσε νομίμως να απασχολήσει άλλον εργαζόμενο, ή όχι, δεν ενδιαφέρει κανέναν αφού έχει ήδη λάβει την εργασία προς όφελός του. Ετσι, τον πλουτισμό αυτόν ο εργοδότης -ακόμη και αν είναι το Δημόσιο ή άλλος φορέας του δημόσιου τομέα- οφείλει να τον επιστρέψει στον εργαζόμενο. Στην περίπτωση αυτή η αμοιβή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές που προβλέπουν οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαιτητικές αποφάσεις ή, αν δεν υπάρχουν τέτοιες, η αμοιβή που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο εργοδότης καταβάλλει σε άλλον εργαζόμενο με έγκυρη σύμβαση εργασίας.
Τους εργαζομένους του Νοσοκομείου Βόλου εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριος Βερβεσός και οι δικηγόροι Διονύσης Καλαματιανός και Δημήτρης Βασιλείου.
Πηγή: efsyn.gr