ΑΘΗΝΑ
03:29
|
19.05.2024
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση χωρίς την κεντρική Ευρώπη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο 62χρονος συντηρητικός ηγέτης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, η χώρα του οποίου ανέλαβε από χθες (Πέμπτη, 1/7) την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, εμφανίστηκε σήμερα, Παρασκευή (2/7), ως εκπρόσωπος των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες ότι αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, τασσόμενος κατά μιας πολιτικής «δύο μέτρων και δύο σταθμών».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση χωρίς την κεντρική Ευρώπη», δήλωσε αρχικά ο 62χρονος συντηρητικός ηγέτης.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επαληθεύσει ο καθένας ό,τι θέλει: το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης», συμπλήρωσε ο Γιάνσα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους. Όμως «η Σλοβενία δεν είναι αποικία (…) Επιμένουμε να έχουμε πλήρως ίση μεταχείριση», συνέχισε, εκτιμώντας ότι οι Βρυξέλλες επιχειρούν να μεταχειριστούν «τις μικρότερες χώρες» ως «χώρες δεύτερης ζώνης».

Υπενθυμίζεται πως η Λιουμπλιάνα ανέλαβε την Πέμπτη την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο και θα προεδρεύει στις συνόδους κορυφής, έχοντας ως προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία διεύρυνσης στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο Γιάνσα, που θεωρείται θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, δεν ένωσε τη φωνή του με εκείνες που επέκριναν τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν για τον αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει τη «διαφήμιση» της ομοφυλοφιλίας στους ανήλικους.

Απέρριψε επίσης τα σχόλια του Τίμερμανς ο οποίος χθες αρνήθηκε να παραστεί στην παραδοσιακή «οικογενειακή» φωτογραφία με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας από τη Σλοβενία. Ο Ολλανδός πολιτικός, πρώην Επίτροπος αρμόδιος για το κράτος δικαίου, θέλησε με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για «την απαράδεκτη και δυσφημιστική επίθεση» του Γιάνεζ Γιάνσα εναντίον δύο Σλοβένων δικαστών.

Πηγές: Euronews, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα